Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Emlékszik még? - Ez volt 2008 - január

Ismét áremelésekkel kezdődött az év, megszűnt a határőrség, a köztársasági elnök márciusra írta ki a népszavazás időpontját, Kovács Ágnes bejelentette, hogy visszavonul. Ezek történtek 2008 januárjában.

2008 - január

ÁREMELÉSEK - Ismét áremelésekkel kezdődött az év. Átlagosan 9,8 százalékkal kell többet fizetni a lakossági fogyasztóknak az áramért januártól. A gáz ára 5 százalékkal emelkedett. Drágultak a postai szolgáltatások, átlagosan 6,9 százalékkal. A többi szolgáltatás is szinte mindenhol drágult. Budapesten például szinte minden közszolgáltatás ára a tervezett 4,8 százalékos inflációnál nagyobb mértékben emelkedett. A BKV tarifái 13 százalékkal emelkedtek. Egy jegy ára viszont 17 százalékkal nőtt. A csatornadíj 9,9, a vízdíj 8,8, a szemétszállítás ára pedig 13,7 százalékkal emelkedett a fővárosban. A szennyvízszippantás 8,6 százalékkal, a kéményseprésért fizetendő tarifa pedig 4,4 százalékkal drágult. A januári ötszázalékos gázáremelés miatt februártól 4 százalékkal nő a távfűtés hődíja.

 TÉTI LÖVÖLDÖZŐ - Meglőtt egy rendőrt, majd elbarikádozta megát a házában egy férfi a Téten. A volt bokszoló végül fejbe lőtte magát, még mielőtt a kommandósok elfogták volna. A 41 éves férfit arrogáns viselkedése miatt elküldték a téti idősek otthonából, ahol alkalmi munkásként dolgozott. Ezen annyira feldühödött, hogy később úgy megverte az intézmény igazgatóját, hogy a nőnek eltört az orrcsontja. Ezután hazament, elbarikádozta magát, a rendőrök ott találták meg. A kiérkező körzeti megbízottak közül az egyiket engedély nélkül tartott, házilag átalakított fegyverével szó nélkül hasba lőtte. A feldühödött férfi csaknem 100 lövést adott le a házából. Szétlőtt egy rendőrségi terepjárót, egy gellert kapott golyótól az egyik mentőtiszt könnyebb sérüléseket szenvedett. A férfit a túsztárgyaló sem tudta jobb belátásra bírni, ezért ártalmatlanítására a fővárosból érkeztek kommandósok. Ám mielőtt ők bementek volna a házba, a volt bokszoló fejbe lőtte magát. A meglőtt rendőrt megműtötték, túlélte a támadást, a lövöldözőn már nem tudtak segíteni a kórházban.
MEGSZŰNT A HATÁRŐRSÉG - Január elsejétől nincs már önálló határőrsége az országnak, a szervezet teljes egészében beolvadt a rendőrségbe. Ez azt jelenti, hogy egy éve a határokon is rendőrök teljesítenek a szolgálatot. A két szervezet egybeolvadása után az 1800 vezetői helyből körülbelül 1550 marad meg, az ORFK létszáma pedig a korábbi 1600-ról 700-ra csökkent. Négy megyei főkapitányság élére neveztek ki korábbi határőr vezetőt, illetve a rendészeti főigazgató is a korábbi testülettől érkezett. Az integrációhoz több mint 600 jogszabályt és ezer belső intézkedést kellett módosítani.

HÓ NÉLKÜLI HÓHELYZET a MÁV-NÁL - Kezdeményezte a MÁV-Start Zrt. igazgatósági tagjainak felmentését, a felügyelő bizottság megújítását és az utastájékoztatásért felelős vezetők személyes felelősségre vonását Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter. Január másodikára az előző napi havazás, valamint az időjárás előrejelzések alapján hétköznapi helyett, szombati menetrend mellett döntött a vasúttársaság. A havazás végül elmaradt - és bár döntés született róla - a hétköznapi forgalmat azonban már nem tudták visszaállítani. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint az utasok nem tudták, milyen menetrendet követ a MÁV, az állomásokon teljes volt a káosz, csődöt mondott az utastájékoztatás is.

NEM LESZ KORMÁNYZATI NEGYED - Megállítja a kormány a kormányzati negyed beruházást - jelentette be Budai Bernadett. A kormányszóvivő azt mondta: a tervezés nem áll meg, új városközpont alakulhat ki a Nyugati pályaudvar mögötti területen, a kormány javaslata alapján. A beruházás leállításáról a miniszterelnök javaslatára döntött a kormánykabinet a hivatalos indoklás szerint azért, mert kétségessé vált az, hogy határidőre felépülhet-e a negyed, illetve mivel egy pályázó maradt, a versenytől várt árcsökkentő hatás sem valósult volna meg. Budai Bernadett hozzátette: a kormány nem tartja kudarcnak a beruházás leállítását, mert mint mondta, a kormányzati negyed ötlete több korábbi kormánynál is felmerült már, de soha senki nem jutott ezzel olyan messzire, mint a jelenlegi kabinet.

KOVÁCS ÁGI BEJELENTI VISSZAVONULSÁT - Bejelentette visszavonulását Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő. Mint mondta 2008 első felében még versenyez, de már nem áll rajthoz a pekingi olimpián. Kovács Ágnes azzal indokolta döntését, hogy nem érez magában annyi erőt, hogy még egy olimpián elinduljon, így inkább egy fiatalabb versenyzőnek adja át a helyét. Az ügy előzménye, hogy októberben előre be nem jelentett dopping-ellenőrzést tartottak a Kőér utcai uszodában Budapesten. Kovács Ágnesnek azonban fontos találkozója volt: az egyik fővárosi szállodában Roger Moore várta, aki az UNICEF-nagykövetének kérte fel. Mivel nem tudott elég mintát produkálni az úszónő, arra kérte akkor az ellenőröket: kísérjék el a találkozóra. Szerinte azonban az ellenőrök azt mondták: nyugodtan elmehet. A Magyar Antidopping Csoport elnöke később ezt tagadta. Kovács Ágnes végül egy későbbi vizsgálaton már tudott elég mintát produkálni, ez a teszt negatív lett. Az ügyet végül a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) határozata zárta le, a testület kimondta, hogy a magyar sportoló nem követett el a doppingvétséget. Kovács Ágnes, amikor bejelentette visszavonulását azt mondta: tart tőle, hogy bármit is csinál ezután, mindig ott lesz a neve mellett a dopping szó.

Az utolsó csapások
Az utolsó csapások


ELHUNYT KÖRMENDI JÁNOS - 81 éves korában elhunyt Körmendi János. A Kossuth-díjas színművész szeretettei körében hunyt el, a hírt csak napokkal később közölték a közvéleménnyel. Körmendi János 1963-ban a Jászai Mari-díjat, 1978-ban az érdemes művész kitüntetést, 1983-ban a SZOT-díjat, 1989-ben a kiváló művész kitüntetést, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2003-ban a Köztársasági Elnöki Érdemérmet, 2005-ben a Kossuth-díjat kapta meg. INFLUENZA JÁRVÁNY Országossá nőtt az influenza járvány. Január második hetében az előző heti duplájára, 30 ezerre nőtt az új fertőzöttek száma. A járvány akkor az ország hét régiójából ötöt érintett. A legtöbb fertőzést Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Baranya megyéből jelentették. Az év első hetében 14 ezer volt az új influenzás beteg, január 7-13. között azonban már 30 ezer új fertőzést jelentettek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak. Ez azt jelentette, hogy a megbetegedések túlhaladták a járványküszöböt, egy hét alatt 100 ezer lakosból több mint 200-an betegedtek meg. Pest megyében ez a szám 500 fölött van, de Budapesten is 360.

ZSANETT-ÜGY - Jogerősen lezárult a rendőrök ellen folytatott nyomozás a Zsanett-ügyben A Budapesti Nyomozó Ügyészség még 2007 decemberében döntött úgy, hogy megszűnteti a nyomozást, vagyis egyik gyanúsított rendőr ellen sem emelnek vádat. A határozat ellen akkor panaszt nyújtott be Zsanett jogi képviselője. A Fővárosi Főügyészség ezt utasította el januárban, így a nyomozás megszüntetéséről szóló korábbi döntés akkor emelkedett jogerőre. Az ügy azonban később mégis folytatódott. Tuza Péter, a lány jogi képviselője ugyanis pótmagánváddal élt. Ebben az esetben nem az ügyészség, hanem az ügyvéd képviseli a vádat. A bírósági eljárás jelenleg is tart. A nagy botrányt kirobbantó ügy a 21 éves Zsanett feljelentésével indult, aki azt állította, hogy május elején rendőrök leintették autóját a fővárosi Múzeum körúton, majd azt mondták, hogy előállítják. A lány szerint ehelyett egy félreeső utcába hajtottak vele, ahol ketten megerőszakolták, ezután pedig pénzt követeltek tőle. A rendőrök ezzel szemben azt állították, hogy a lánynál nem voltak papírok, ezért hazavitték.

KÉSELŐ 12 ÉVES KISFIÚ A BLAHÁN - Megkéselt egy 15 éves fiút egy mp3-as lejátszóért egy 12 éves gyerek Budapesten a Blaha Lujza téren. A rendőrség elkapta, rablás- és testi sértés kísérlete miatt indult ellene eljárás, amit később megszűntettek a gyerek ugyanis életkora miatt nem volt büntethető. A fiú intézetbe került, ahonnan szinte rögtön megszökött, majd megint elfogták. A hatóságok kiderítették, hogy Romániából szökött Magyarországra és lopásokból, rablásokból tartotta fenn magát. Néhány nappal később a gyereket az ártándi határátkelőn átadták a román hatóságoknak. A gyermek intézetbe került, ahonnan néhány nappal később megint megszökött, majd megint elfogták, ezúttal már a román rendőrök.

KIENGEDTÉK TÁNCZOS GÁBORT - Kiengedték Tánczos Gábort, aki csaknem 10 évet töltött börtönben a körmendi gyerekgyilkosság miatt. Tánczos Gábor különleges biztonsági intézkedések mellett egy elsötétített ablakú autóval utazott Körmendre. Két autó és nyolc biztonsági ember kísérte. Tánczos Gábort 1999-ben ítélték el, mert a bíróság szerint Körmenden meggyilkolt egy 11 éves kislányt. 13 évet kapott - mivel az ítélet előtt egy évvel már előzetes letartóztatásban volt - 2011. áprilisában szabadulhatott volna eredetileg. Jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyezéséről január elején döntött jogerősen a Fővárosi Bíróság.

Szabad levegőn
Szabad levegőn


LEHUZANT EGY KATONAI HELIKPOTER - A hónap utolsó napján gyakorlatozás közben lezuhant a honvédség MI-8-as szállítóhelikoptere a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós közelében. A baleset akkor történt, amikor a helikopterrel az éjszakai leszállást gyakorolták a katonák. A gép kiépített gyakorlóterületen, körülbelül 50 méteres magasságból csapódott a földnek. A balesetben egy katona meghalt, hárman pedig megsérültek.

Olvasóink írták

  • 1. csabi710 2008. december 20. 14:40
    „Sajnos csak a fizetésemelés marad el, csak úgy mint az idén is. Már nekünk melósoknak! ""nagyjaink"" teljes egyetértésben január első munkanapján megszavazzák a sajátjukat!
    Demokrácia??????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás a 44-es főúton - 16 éves fiú az áldozat

Halálra gázoltak egy 16 éves fiút péntek éjszaka Békéscsaba közelében, a 44-es főúton - adta… Tovább olvasom