Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Emlékszik még? - Ez volt 2008 - február

Elkezdődött az első VDSzSz sztrájk az évben, az Országgyűlés ismét megszavazta az egészségbiztosítási törvényt, elkelt a Fradi. Ezek történtek 2008 februárjában.
SZTRÁJKOL A VDSZSZ
Február első napján hajnali három órakor határozatlan idejű országos vasutas sztrájk kezdődött az országban. A demonstrációt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hirdette meg. A VDSzSz egyebek mellett a MÁV dolgozók részére nettó 250 ezer forint kifizetését követelte a MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből. A szakszervezeti követelést azóta sem teljesítették. Az érdekképviselet az úgynevezett gördülő sztrájkját év közben többször felfüggesztette majd újra elkezdte. Februárban például negyedikén ismét megállt a vasút. Legutoljára pedig - már hatodik alkalommal az évben - december 14-én kezdtek sztrájkolni a VDSzSz tagjai, a munkabeszüntetés azóta is tart.

ELHUNYT TOM LANTOS
Meghalt Tom Lantos, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A magyar származású, demokrata párti, amerikai kongresszusi képviselő 80 éves volt. Tom Lantos január 2-án jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától és az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért.

LELŐTTEK EGY RENDŐRT
Agyonlőttek egy rendőrt Esztergomban. Az egyenruhást intézkedés közben lőtte mellbe közvetlen közelről egy férfi, akihez azért hívták a rendőröket, mert az édesanyját bántalmazta. Az egyik rendőr, amikor társával kiért a település kertvárosi részébe bekopogott az ajtón, az ott lakó férfi kilépett és minden előjel nélkül közvetlen közelről mellbe lőtte a zászlóst. A másik rendőr ekkor célzott lövést adott le és lábon lőtte a támadót, majd elfogta. A 36 éves rendőrzászlós életét már nem lehetett megmenteni. A zászlós után egy 10 és egy 12 éves kislány maradt árván.

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI TÖRVÉNY MÁSODSZORRA
Az Országgyűlés 203 igen, 173 nem szavazattal másodjára is elfogadta az egészségbiztosítási törvényt. A dokumentumról a honatyák név szerint voksoltak. A jogszabályt 2007. december 17-én egyszer már elfogadta az Országgyűlés, de a köztársasági elnök nem írta azt alá, hanem megfontolásra visszaküldte a Háznak. Közben az Országház előtt pár százan demonstráltak. Néhány maszkos fiatal petárdát dobott a rendőrökre, akik könnygázt fújtak a tüntetőkre, majd feloszlatták a demonstrációt. A Kossuth térről két embert állítottak elő. A pénztártörvény egyébként május végén, már a koalíciós szakítás után visszavonta az Országgyűlés.

DRASKOVICS VÁLTJA TAKÁCS ALBERTET
Draskovics Tibor addigi tárca nélküli miniszter vette át Takács Albert helyét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) élén. Daróczi Dávid kormányszóvivő a bejelentéskor azt mondta: a minisztercserével párhuzamosan átalakul a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) munkavégzése. Eszerint a jövőben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a politikai típusú döntésekért, Kiss Péter kancelláriaminiszter pedig a társadalmi kapcsolatokért és az igazgatási feladatokért felel majd. A kormányszóvivő azzal indokolta a változtatásokat, hogy lezárult a kormányzás első szakasza: véget értek a nagy reformok, ezért nincs szükség a "tárcákon átívelő" feladatokat koordináló tárca nélküli minisztériumokra, hanem a munkavégzés a korábban megszokott kormányzati rendszerben folyik tovább.

ELKELT A FRADI
Új fejezet kezdődik, február 13-a piros betűs ünnep a Ferencváros életében. Ezt Rieb György, az FTC elnöke mondta miután Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács úgy döntött, hogy az angol Kevin McCabe cége veheti meg az Üllői úti komplexumot. Az akkor jelentős anyagi nehézségekkel küzdő és másodosztályba száműzött Ferencvárosi Torna Club Üllői úti ingatlanjára hatszor írtak ki pályázatot. Az első öt tender után nem sikerült győztest hirdetni, a hatodik pályázat azonban már érvényes és eredményes is volt.

ÍTÉLET A MOHÁCS KOMPTRAGÉDIA ÜGYÉBEN
Első fokon bűnösnek mondta ki a Pécsi Városi Bíróság a mohácsi kompátjáróban megfulladt gyerekek édesapját. A férfit halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt 1 év fogházra ítélték az ítélet végrehajtását azonban 3 évre felfüggesztették. Nyáron a Baranya Megyei Bíróság enyhítette a büntetést azzal, hogy az eredetileg három évre felfüggesztettett fogházbüntetést, két évre csökkentették. 2007. január 3-án a mohácsi kompkikötőnél gurult a jéghideg Dunába egy autó, benne két gyerekkel, miközben a szülők kiszálltak jegyet venni. A gyerekek az autóval együtt a vízbe merültek és megfulladtak.

AZ ELSŐ MŰSZIVES BETEG MAGYARORSZÁGON
Beültették az első műszívet Magyarországon. A keringéstámogató eszközt egy szívátültetésre váró 58 éves férfi kapta a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében. Ezt a technikát szerte a világon azoknál a betegeknél alkalmazzák, akik szívátültetésre várnak, de a megfelelő donor megérkezésig egy ilyen eszközzel biztosítani kell a keringésüket. A férfi végül nem jutott szívhez, mert az eszköz beültetése után két héttel elhunyt.

BÚCSÚ AZ EGY ÉS KÉTFORINTOSOKTÓL
Elfogadta az Országgyűlés az egy- és kétforintos pénzérmék bevonásáról és az ezzel kapcsolatos kerekítési szabályokról szóló javaslatot. A pénzérmék bevonását a Monetáris Tanács kezdeményezte március elsejei határidővel. Ezt követően, ha a fizetendő végösszeg nem 5 forintra vagy annak többszörösére végződik, akkor általános szabályként a meghatározott matematikai kerekítési szabályt kell alkalmazni. Az egy- és kétforintosok bevonására azért született javaslat, mert használatuk a készpénzforgalomban már nem jelentős, visszavonásuk viszont milliárdos megtakarítást jelent az államnak.

ÚJ TULAJDONOSI PROGRAM
Gyurcsány Ferenc meghirdette az új tulajdonosi programot. Ennek lényege, hogy magánemberek a tőzsdére bevezetendő állami cégekben szerezhessenek részesedést. A program szerint részletfizetés, adókedvezmény, vagy akár árfolyamkedvezmény is segíthetné az új tulajdonszerzést. A program azóta sem indult el, az viszont már kiderült, hogy egyebek mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK), a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Mavir Zrt. szerepel majd az ÚTP első körében.

A BKV VEZÉR INFARKTUSA
Szívinfarktus miatt kórházba szállították Antal Attilát a BKV vezérigazgatóját. A közlekedési vállalat közleménye szerint a vezérigazgatót a személyeskedő támadások viselték meg. Antal Attilát a vállalat tervezett használtbusz beszerzése miatt bírálták, miután a Heti Válasz című lapban megjelent, hogy a BKV vezérigazgatójának fia fizetést kap az Alfa Busz Kft.-től, amely egyetlen jelentkező volt a tenderre. A BKV ezt cáfolta, a vezérigazgató pedig azt mondta, hogy fia 2007 végéig az Alfa Busz egyik alvállalkozójának dolgozott logisztikai munkatársként, így nem is lehetett befolyása az ügyre. A cég egyébként február közepén visszalépett az üzlettől. Az infarktus után nem sokkal, március elején, a vezérigazgató a felmentését kérte az egészségi állapota miatt.

ELÁSTA A NÉPSZAVAZÁSI ÉRTESÍTŐKET
Azonnal kirúgtak az állásából egy debreceni postást, aki kézbesítés helyett elásta a rábízott népszavazási értesítőket. A postán azután indult vizsgálat, hogy egyre többen jelezték, nem kapták meg időben a népszavazási értesítőjüket. Vizsgálat indult, a férfi először még azt mondta, hogy kézbesítette a borítékokat, később azonban megtört, és elárulta, hogy a saját kertjében elásta a papírokat. A fiatalembert azonnal elbocsátották, és feljelentést tettek ellene a rendőrségen.

MEGZSAROLTÁK CSÁNYI SÁNDORT
Megzsarolták Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját azzal, hogy ha nem fizet 12 és fél milliárd forintot, akkor nyilvánosságra hoznak olyan dokumentumokat, amelyek egy nagy értékű ingatlan adás-vételével kapcsolatban készültek, és a zsarolók szerint az terhelő a bankárra nézve. A Nemzeti Nyomozó Iroda 3 ember ellen indított nyomozást. Közülük az egyik 1999 és 2000 között az APEH munkatársa volt, a gyanú szerint ekkor töltötte le a dokumentumokat az adóhivatal adatbázisából. Az OTP később közleményt adott ki, amely szerint a bank egyik üzleti tranzakciójához kapcsolódtak a megzsaroló elektronikus levelek, a tranzakciók nincsenek kapcsolatban Csányi banktól független, privát tevékenységével. A zsarolás fókuszában álló Bankcenter irodaházzal kapcsolatos ügyletet a ’90-es évek végén külső szakértők és az APEH is vizsgálta, de azt a jogszabályoknak megfelelőnek találták, a vizsgálatot lezárták - állt az OTP közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az arcátültetett férfi

Meghalt az a 32 éves kínai férfi, Li Kuo-hszing (Li Guoxing) akin 2006 áprilisában arcátültetést… Tovább olvasom