Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Emlékszik még? - 2008 szeptember

Lehallgatási botrány, pénzügyi válság, hideg- és melegrekordok, az M0-ás újabb szakaszának és a Megyeri-hídnak az átadása, új BKV-vezér. Ezek voltak 2008 szeptemberének legfontosabb hazai eseményei.

2008. SZEPTEMBER

LEHALLGATÁSI BOTRÁNY - Dávid Ibolya az MDF elnöke szeptember 12-én egy hangfelvételre hivatkozva azt mondta, hogy egy vagyonvédelmi cég terhelő információkat akart róla szerezni. Bár nem beszélt arról, kik hallhatóak a felvételen, a beszélgetés leiratából arra lehetett következtetni, hogy Almássy Kornél, a párt akkori alelnöke - egyben egyik elnökjelöltje és egy volt kormánytag is benne van az ügyben. Dávid Ibolya akkor úgy fogalmazott, hogy tudomása van arról, hogy az UD Zrt. vagyonvédelmi cég második embere találkozott Almássy Kornéllal. A pártelnök arra kérte az MDF-es képviselőt, vonuljon ki a pártból és a közéletből is, mivel méltatlan pozíciójára. Almássy szerint azonban éppen őt akarták megzsarolni a megfigyeléssel annak érdekében, hogy lépjen vissza az MDF elnökjelöltségétől. Almássy Kornél végül nem indult az elnöki posztért, sőt a frakcióból és a pártból is kizárták. Az MDF szeptember végi tisztújító gyűlésén újabb 3 évre Dávid Ibolyát választották a párt elnökévé, aki egyedüli jelöltként a szavazatok kétharmadát szerezte meg. A lehallgatási ügyből végül országos politikai botrány lett, ám azt még mindig nem lehet tudni, hogy ki rendelte meg a megfigyeléseket.

PÉNZÜGYI VÁLSÁG - Az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság alig van hatással a magyarországi pénzügyi szolgáltatókra, azok stabilan, kiszámíthatóan működnek - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szeptember 19-i közleményéből. A hónap végére azonban a nemzetközi pénzpiacok helyzete jelentősen romlott. A hangulat nagyon ideges, és egyre erőteljesebbek az Európára átterjedő hatások. A jegybank szeptemberben még nem emelt alapkamatot és a kormányzat sem tett lépéseket.

ÚJ OMBUDSMANT VÁLASZTOTT A PARLAMENT - Az Országgyűlés szeptember 29-i ülésén 306 igen és 40 nem szavazattal megválasztotta adatvédelmi biztosnak Jóri Andrást. Az adatvédelmi biztos személyéről a tavaszi ülésszakban négyszer is szavazott az Országgyűlés, azonban Jóri Andrással ellentétben egyik jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. Sólyom László a szavazást követően úgy reagált: "jobb később, mint soha." Az államfő fontosnak nevezte, hogy Jóri a negyedik olyan ombudsman, aki nem a pártok alkujának, hanem szakmai erényeinek köszönheti megválasztását.

ÚJ BKV VEZÉR ÉS KISMAMA-BÉRLET - Privatizációt nem tervez, de pénzügyi befektetőkre számít a BKV szeptember elsején munkába lépett új vezérigazgatója. Kocsis István szerint a jegyárak már elérték az európai szintet, így más forrásokból kell a BKV hiányát pótolni. A közlekedési társaság gazdálkodásának jobb átláthatósága érdekében holdinggá szervezné a BKV-t az új vezérigazgató. A BKV HÉV Zrt.-t például a MÁV-Start Zrt.-vel közösen birtokolná a BKV Holding. A teljes átalakulás 2-3 évet vesz igénybe - tette hozzá Kocsis István. Az új vezérigazgató szerint már nem lehet az inflációnál nagyobb mértékben emelni a jegyárakat, amelyek a cég bevételeinek csaknem felét teszik ki. Kocsis István ezért az állam és az önkormányzat nagyobb támogatására számít. Szeptember 1-től kisgyermekes bérlettel is lehet közlekedni a BKV járatain. A bérletet azok a budapestiek vásárolhatják meg, akik gyermekgondozási segélyre vagy gyermeknevelési támogatásra jogosultak. A kisgyermekes bérletet Debrecenben is bevezették az új tanév kezdetén.

M0 ÉS MEGYERI-HÍD - Szeptember közepén adták a Budapestet elkerülő M0-ás körgyűrű keleti szakaszának 26,5 kilométeres szakaszát, amely a 4-es főutat és az M3-as autópályát köti össze. A körgyűrű új szakaszának 67 milliárd forint beruházási költségének 85 százalékát uniós támogatásból fizették. Szeptember második felében avatták fel az M6-s autópálya M0-Érdi tető közötti 8,3 kilométeres szakaszát, amelyet eredetileg 2007. februárjában kellett volna átadni a forgalomnak. Az útszakaszt csaknem nettó 48 milliárd forintból készült el. Az építés egy kilométerre vetített fajlagos költsége megközelíti a 6 milliárd forintot, ami 4-5-szöröse egy átlagos síkvidéki sztrádaszakasznak. A rendkívül magas építési költség oka, hogy a szakaszon 29 műtárgyat (alul- és felüljárót), 4 csomópontot kellett megépíteni, továbbá kármentesíteni kellett a korábbi Metallochemia vegyi gyártelep területét, amelyen a gyorsforgalmi útszakasz áthalad. A hónap utolsó napján avatták fel az M0-ás körgyűrű 2-es és 11-es főutak közötti 3,9 km hosszú szakaszát, melynek része az 1,9 km-es Megyeri híd is. A szakasz átadásával az M0-ás körgyűrű az M1-es autópályától egészen a 11-es főútig (Szentendrei út) ér, melynek hossza csaknem 77 kilométer. A Megyeri híd forgalomba helyezésétől az Árpád híd, valamint a Szentendrei és Váci utak forgalmának húsz százalékos csökkenését várják a szakértők.

ÚJ ÉPÍTÉSI SZABÁLYOK - Legalább 17 négyzetméteresnek kell lenniük az amerikai konyhás helyiségeknek az új építésű lakásokban, a hálószobák minimális mérete pedig az eddigi 6-ról 8 négyzetméterre nő - egyebek mellett ilyen újdonságok vannak az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) szeptembertől hatályos módosításában. Az építési naplókat új szabályok szerint kell vezetni, és szigorúbban fogják ellenőrizni azokat. Ha egy épületben a szintkülönbség nagyobb 10 méternél, akkor liftet kell beépíteni, kivéve, ha kétszintes, vagy úgynevezett loft-lakásról van szó. Az új előírások a szeptember 1-jétől induló beruházásokra érvényesek, a korábban beadott kérelmeket még nem érintik.

HIDEG- ÉS MELEGREKORDOK Alig több mint egy hét alatt megdőlt az országos meleg- és hidegrekord is szeptemberben. Szeptember 7-én Szegeden 37,6 fokot mértek, a fővárosban pedig átmenetileg újra megnyitották a Palatinus strandot, ahova több mint ötezren látogattak ki. Szeptember 15-én azonban már fűteni kellett a fővárosban, ahol még a 11 fokot sem érte el a legmagasabb nappali hőmérséklet. Sopronban azonban még hidegebb volt, ott mindössze 8,6 fokot mértek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyát vert Edward herceg?

Felháborodtak az állatvédők Nagy-Britanniában, miután a vasárnapi brit lapok címoldalon hoznak olyan… Tovább olvasom