Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Emlékszik még? - 2008 augusztus

Drágább távhő, gyilkos heroin, újítások a BKV-nál, és minden idők legsikeresebb Sziget- fesztiválja 2008 augusztusának legfontosabb eseményei között.

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓK - 2008 Augusztus

Augusztusban drágult a távhő Augusztus 1-től, 5,5 százalékkal drágult a távhő Budapesten. Az emelés a lakossági és az egyéb fogyasztókat egyaránt érintette, az új árak a szeptemberi számlákban jelentek meg. Egy átlagos méretű lakás esetében átlagosan havi 7-800 forinttal kell többet fizetniük a háztartásoknak. A távhő drágulását a július elsejei 10 százalékos földgázáremelés indokolta.

Személyvonat siklott ki - tucatnyi sérült Összesen 12 ember sérült meg, mikor augusztus 2-án, szombaton kisiklott egy személyvonat a Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon Kurd és Szakály-Hőgyész között. A mozdony és az első kocsi a síneken maradt, az utolsó vagon az oldalára borult. Ketten kerültek kórházba törésekkel, de megsérült további 10 utas. Őket a helyszínen látták el. A kisiklott kocsik miatt 350 méter hosszan ki kellett cserélni a síneket, és ki kellett javítani a felsővezetéket. Napokig nem állt helyre a közlekedés a vasútvonalon. A balesetet a vasúti pálya hibája okozhatta.

Drogos halálesetek - heroin gyilkolt Alig több mint két hét alatt 9 ember halt meg kábítószer miatt Magyarországon. Két miskolci fiatal még július utolsó napjaiban lett a heroin áldozata, a többi drogfogyasztó augusztus első két hetében halt meg, Budapesten. Legtöbbjükkel két forrásból származó, nagy tisztaságú heroin végzett, később három dílert elfogtak az ügyek kapcsán. A sorozatos halálesetekkel az Országgyűlés Kábítószerügyi Eseti Bizottsága is foglalkozott augusztusban. Az ülésen kiderült, hogy a rendőrök szerint javul, a szociális és egészségügyi szempontokat is alapul vevő addiktológus szakemberek szerint viszont kilátástalan a helyzet. A szakorvosok szerint társadalmi személet-váltásra van szükség. Augusztus elején egy keceli diszkóban is majdnem tragédiát okozott a kábítószer: öt fiatal lett rosszul, akik többféle party-drogot, illetve egy a szervezetben droggá alakuló vegyi anyagot szedtek. A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet szerint Magyarországon évente 24-28 ember hal meg. A szám alacsonynak számít Európában.

Már nem akar MOL részvényeket venni az OMV - Visszavonta a 2007 szeptemberben tett, ám azóta sokat vitatott vételi ajánlatát a Mol részvényeire az osztrák OMV olaj- és gázipari csoport augusztus elején . A cég szerint nem hajlandóak további kötelezettségvállalásokra a tranzakcióval kapcsolatban. Korábban az Európai Bizottság, de a Mol vezetése, illetve a magyar kormány is ellenezte az osztrák felvásárlási szándékot. A köznyelvben Lex Mol-nak hívják a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő vállalatokat érintő, tavaly októberben elfogadott törvényt, amely megköti a stratégiai jelentőségű társaságokra nyilvános vételi ajánlatot tevő cégek kezét.

Romák elleni támadások Piricsén és Székesfehérváron - Molotov-koktélokat dobtak és lövéseket adtak le ismeretlenek augusztus elején két, egymás mellett álló házra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén. Az egymás mellett álló házakban többen is voltak, amikor a lövések eldördültek. Egy asszony éppen az ajtón lépett ki, amikor eltalálták a lábát, súlyosan megsérült, kórházba vitték. Augusztus közepén Székesfehérváron fiatalok egy több lakásos, romák lakta házat kövekkel dobáltak meg, szórakozásból. Az egyik lakásban számítógépező kislányt fejen találták, életveszélyesen megsérült. A székesfehérvári támadókat elfogták.

Omlások és 10 milliós bírság az M6-os építkezésén - Az adható legnagyobb, 10 milliós bírságot szabott ki a pécsi bányakapitányság az M6-os autópálya kivitelezőjére augusztusban. A bányakapitányság ugyanis megtiltotta a munkát a korábban beomlott és a még ép alagutaknál is, miután júliusban beszakadt az egyik, ahol 60 ezer tonna föld zuhant az alagút vájatába. A kivitelező azonban mégis dolgoztatott, július végén az egyik munkásra rádőlt egy betonvasháló, a 30 éves férfi életveszélyesen megsérült. Később újabb földmozgás volt az alagút felett, amit a szakember nem beomlásnak, csak deformálódásnak neveztek.

Minden idők legsikeresebb Sziget-fesztiválja volt az idei - Összesen 385 ezren fordultak meg a Hajógyári-szigeten az augusztus 12-és 18-a között megrendezett Sziget-fesztiválon. A szervezők szerint ez, vagyis a 16-ik volt az eddigi legsikeresebb fesztivál. A fesztiválon egyébként összesen 276 bűncselekmény ügyében kellett intézkedniük a rendőröknek. A legtöbbször sátrakból loptak, de voltak zsebtolvajok és dílerek is. A rendőrség szerint összességében idén kevesebb bűncselekmény történt a fesztiválon, mint tavaly.

Lezárták a Csintalan Sándor elleni támadás ügyét - Nem találták meg Csintalan Sándor támadóit, ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) augusztus elején lezárta a 2007 decemberében indult nyomozást. Az ügyet az elévülési határidőn belül újra elővehetik, ha új, érdemi adatok kerülnek elő. Csintalan Sándort 2007. december 11-én egy III. kerületi teremgarázsban többen megverték. A támadást később a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára. Erről a szervezetről azóta sem derült ki, hogy létezik-e egyáltalán.

4-es metró - fúrások és leállások Engedély nélküli alagutat fúrtak, majd leállították a 4-es metró fúrópajzsát a Gellért térnél a kivitelező Bamco munkatársai augusztusban. A hónap elején az NKH fellépése nyomán a Bamco maga állította le a fúrópajzsot a Gellért téri állomás előtt, miután kiderült: egy átkötő alagúthoz nincs meg az engedély. A fúrást 10 nappal később a kivitelező a bányakapitányság engedélye nélkül újraindította. A Bamco által végzett munkák kapcsán az év további részében is gondok voltak: hol újabb felmerülő költségek miatt állt a munka, hol független ellenőrző mérnök kijelölése miatt csúszott az ütemterv.

Elkezdődött a MÁV Általános Biztosító felszámolása - Elkezdődött augusztus közepén a pénzügyi hiány miatt összeroppant MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) felszámolása. A cégnél kötelező felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkezőknek augusztus 15-ig volt idejük biztosítót váltani. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint 142 ezer ügyfél váltott időben, legfeljebb körülbelül 10 ezren nem kötöttek új biztosítást. A kgfb-s ügyfelek közül, akik nem kötöttek új szerződést más biztosítóval, baleset okozása esetén maguknak kell fizetniük a számlát, ráadásul közúti ellenőrzéskor a rendőr elveheti az autó forgalmi engedélyét.

Változások a BKV menetrendjében - Augusztus 21-től, majd szeptember 6-tól két ütemben, több mint 500 járat esetében változott a menetrend, a járatszám vagy az útvonal a budapesti tömegközlekedésben. Az átállással egységessé vált a villamosok, autóbuszok és trolibuszok számozása, így egy járatszám már csak egyszer fordulhat elő a teljes hálózatban. Augusztus 21-től elsősorban a külső kerületek járatainak menetrendje és esetenként útvonala módosult. Ezen a napon változott a járművek számozása is. A metróval és a menetrenddel kapcsolatos változások a második, szeptemberi ütemben kezdődtek.

Ítéletek a bróker-ügyben - Kulcsár Attila 8 évet kapott, Rejtő E. Tibort , a K&H volt vezérigazgatóját pedig felmentette a Fővárosi Bíróság a K&H perben augusztus végén, nem jogerősen. A K&H perben szereplő 24 vádlott ügyében 92 tárgyalási nap, több mint 200 tanú meghallgatása után döntött a Fővárosi Bíróságon Varga Zoltán büntetőtanácsa. Az évek óta húzódó, 23 milliárd forintos sikkasztási ügy tárgyalásának jegyzőkönyvei több mint 150 ezer oldalt töltenek meg. A bíróság - a bróker-ügy főszereplői mellett - tucatnyi embert ítélt el első fokon, köztük ismert cégvezetőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnal Tamás góljával mentette meg egy kisfiú életét

A kis Ben Andernach életét Hajnal Tamás gólja mentette meg, és ki tudja, ha a magyar válogatott… Tovább olvasom