Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Embrionális őssejt kipróbálását engedélyezték

A próbán - melyben idősebb emberek vesznek majd részt - a módszer biztonságosságát tesztelik.

Az Advanced Cell Technology elnevezésű amerikai biotechnológiai cég hétfői bejelentése szerint az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA engedélyezte, hogy megkezdje a második olyan klinikai próbát, amelyben humán embrionális őssejteket használnak bizonyos típusú látásvesztés kezelésére.

A mostani kipróbálásban - melyben idősebb emberek vesznek majd részt - a módszer biztonságosságát tesztelik.

A klinikai tesztbe száraz időskori makuladegenerációban (AMD) szenvedő betegeket vonnak be. Az időskori látásvesztés gyakori oka az ideghártya éleslátásáért felelős területének elfajulása. Mint Robert Lanza, a vállalat tudományos igazgatója közleményében kiemelte, a népesség öregedésével egyre több embert érint az időskori makuladegeneráció, amelynek száraz formája az 55 év fölöttieknél a látásvesztés vezető oka. A betegséggel érintettek száma a következő húsz évben várhatóan megduplázódik. Becslések szerint 10-15 millió amerikait is érinthet az AMD.

Októberben a Geron biotechnológiai cég orvosai elsőként kezdték meg a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen. Az első betegnek a Geron humán embrionális őssejteket tartalmazó injekcióját adták be. A klinikai próba folyamán az eljárás biztonságosságát kísérik figyelemmel, valamint azt, hogy a páciens mennyire hatékonyan nyeri vissza érzékelését és mozgásképességét.

A második FDA-engedélyt humán embrionális őssejtek kipróbálására az Advanced Cell Technology kapta novemberben egy vakságot okozó öröklött szembetegség, a Stargardt-szindróma kezelésére. Az engedélye alapján a klinikai vizsgálatok I. fázisa kezdődhetett meg, amelyben 12 felnőtt páciens vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TV néző: Zorro, Kék laguna és A 40 milliós játszma tartolt

Az év utolsó hetében a VV4, néhány film és egy vetélkedő volt a legnézettebb. Tovább olvasom