Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Emberjogi szervezetek üdvözölték a Google döntését

Emberjogi szervezetek üdvözölték a Google amerikai internetes szolgáltató döntését, amellyel beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását.
Egyúttal felszólították az internetes szektor többi cégét, hogy kövessék a Google példáját. A Riporterek határok nélkül (RFS) üdvözölte a Google "bátor álláspontját", úgy vélve, hogy a kínai ügyön túlmenően az internet integritása a tét.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet szerint az elnyomó államok ellenőrzése alatt tartott nemzeti belső hálózatok megjelenése számtalan felhasználót a digitális szegregáció áldozatává tett az utóbbi években. "Felszólítjuk a Kínában megtelepedett többi netes vállalkozást, hogy kövesse a példát, és utasítsa vissza tevékenységének korlátozását.

Ha közös front alakul ki ebben a kérdésben, a kínai kormánynak nem marad más választása, mint megnyitni a hozzáférést egy szabadabb világhálóhoz" - hangoztatta az RSF. Sharon Kang Hom, az Emberi jogok Kínában nevű amerikai szövetség elnöke úgy fogalmazott, ez az üzenet a többi társaságnak, tudniuk kell, hogy vannak más megoldások, mint az a leegyszerűsített választás, hogy vagy kivonulnak Kínából, vagy maradnak Kínában, de öncenzúrát alkalmaznak. "Tényleg eredeti ötleteik vannak.


Technikailag Kínában maradnak, de leállítják az öncenzúrát" - tette hozzá. Vej Csing-seng (Wei Jingsheng) ismert kínai ellenzéki személyiség, aki húsz év börtönbüntetés letöltése után hagyta el az országot és telepedett le az Egyesült Államokban, kijelentette: nem csodálkozik a tárgyalások kudarcán, mivel mindenki jól tudta, hogy a pekingi vezetés nem hátrál meg, ezért nem volt esély kompromisszumra. "Attól tartunk, hogy az internetes csoportokra még nagyobb nyomás nehezedik majd a kormány részéről" - mondta.

David Drummond, a Google jogi igazgatója hétfőn jelentette be, hogy a kínai internetezők a google.cn helyett ezentúl a Hongkongban üzemeltetett google.com.hk oldalon vehetik igénybe a Google kereső szolgáltatásait. Az új hongkongi címről már szabadon használhatják a pekingi előírások miatt eddig cenzúrázott Google Search, Google News és Google Images keresőmotorokat. A nem cenzúrázott szolgáltatások, például a Google Maps nem települnek át Hongkongra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések Csepel volt rendőrkapitányához

Igaz, hogy a csepeli kettősgyilkosság fő gyanúsítottja felhívta az egykori rendőrkapitányt az… Tovább olvasom