Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Eltűnik a leghosszabb szó a német nyelvből

Jogszabályi változás miatt eltűnik az eddigi leghosszabb szó a német nyelvből.
A hat szó összetételéből keletkezett, 63 betűből álló kifejezés egy tartományi szintű törvényt jelöl, amelyet hatályon kívül helyeztek. A Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz a marhahús és marhahúskészítmények címkézésére vonatkozó előírások betartásának felügyeletéről rendelkezett.

A jogszabályt Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány törvényhozása vezette be 1999-ben, az európai szarvasmarha-állományt megtizedelő, kergemarhakór néven is ismert szivacsos agyvelőgyulladás (BSE) megjelenésére reagálva. A törvényt a napokban helyezték hatályon kívül az uniós előírások változása miatt.   
  
Megszűnik.
Megszűnik.

A "hatályon kívül helyezett szó" csak hivatalos dokumentumokban szerepelt, így nem is került be a Duden szótárba, a legszélesebb körben használt értelmező szótárba, mert a szerkesztők csak a köznyelvben használt szavakat, kifejezéseket veszik fel a gyűjteménybe. A Duden aktuális kiadása szerint a leghosszabb német szó a 36 betűs Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung, amelynek jelentése a magyarul sem éppen rövid gépjármű-felelősségbiztosítás. Ugyanakkor a Guinness Rekordok alapján a Rechtsschutzversicherungsgesellschaften - jogi védelmet nyújtó biztosítótársaságok - a leghosszabb szó a németben.

A német nyelvben nincs korlátja a szavak hosszúságának, szavak, kifejezések összekapcsolásával tetszőleges hosszúságú értelmes szó képezhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oldalasrablás miatt 50 év börtönt kapott

Sült oldalas elrablása miatt ötven év börtönre ítéltek egy férfit az Egyesült Államokban. Tovább olvasom