Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Eltitkolt gyermekpornó: bajban a püspök

Gyermekveszélyeztetés címén vádat emeltek a Missouri állambeli Kansas City püspöke ellen, mert nem jelentette a rendőrségnek, hogy az egyik papjának komputerén gyerekpornót talált.
Gyermekveszélyeztetés címén vádat emeltek a Missouri állambeli Kansas City püspöke ellen, mert nem jelentette a rendőrségnek, hogy az egyik papjának komputerén gyerekpornót talált, ezért megalapozottan gyaníthatta, hogy egy kislány bántalmazás áldozata volt - közölte pénteken az ügyészség képviselője.

Robert W. Finn az első katolikus püspök, aki ellen valaha is vádat emeltek az Egyesült Államokban. Az egyházi vezetőt az "A osztályú vétség miatt" egy évig terjedő szabadságvesztésre és 1000 dollárig terjedő pénzbüntetésre ítélhetik. A püspök és a pap, Shawn Ratigan egyaránt ártatlannak vallotta magát.

Az independece-i illetőségű Ratigan atya ellen még augusztusban 13 pontban emeltek vádat gyerekpornográfia miatt. Finn püspöknek a helyi iskola igazgatónője azonban már több mint egy évvel ezelőtt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a pap nem helyénvaló módon viselkedik a gyerekekkel. Püspök mégis úgy döntött, hogy nem szól a hatóságoknak, amikor egy számítógép-szerelő több száz gyerekpornó-felvételt talált Ratigan laptopján és azt jelentette az egyházmegye vezetőségének.

A nagyesküdtszék október 6-án emelt vádat a prelátus ellen, de azt csak pénteken ismertették, mert mindaddig lezárt borítékban tartották, amíg Finn püspök vissza nem tért egy külföldi útjáról. 2002, vagyis az első amerikai pedofil papbotrányok kirobbanása óta a nagyesküdtszékek több esetben is megvizsgálták, hogy az illetékes egyházi vezetők hogyan kezelték a gyermekek ellen szexuális bűncselekményeket elkövető alárendeltjeik ügyét. A legtöbb nyilvánosságra került vád azonban több évtizedre nyúlt vissza, ezért elévült.

Az illetékes püspökök egy része emellett olyan alkut kötött a helyi hatóságokkal, hogy azok az együttműködés fejében ne bolygassák meg az egyház felsőbb régióit. Robert Finn így az első amerikai katolikus püspök, aki azért vonnak felelősségre, mert el akarta tussolni a világi hatóság elől az egyik papja által feltételezhetően elkövetett bűncselekményt. Ügyének tárgyalása december 15-én folytatódik.

Olvasóink írták

  • 3. GD 2011. október 15. 21:39
    „Könnyen vannak,mindig a "főnökre" hivatkozhatnak.”
  • 2. Lengyel1 2011. október 15. 20:44
    „http://www.femina.hu/kozosseg/forum/topic/utazas/furcsa_dolgokat_talaltak_a_solyi_templom_alatt”
  • 1. Jandex 2011. október 15. 08:02
    „Vajon nálunk hány ilyen szentfazék lehet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KERS a bringára, és máris bírjuk a hegymenetet

Lendkerékkel gyűjti a gyorsításkor és lassításkor keletkező energiát egy amerikai egyetemista… Tovább olvasom