Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Élt, él, élni fog - Eltemetik Lenint?

Halálának évfordulója kapcsán újra napirendre került Vlagyimir Iljics Leninnek, az 1917-es orosz forradalom vezérének eltemetése.

A kérdést ezúttal a dumában kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt egyik képviselője vetette fel, s az elgondolás felkerült a párt honlapjára is.

Lenin 1924. január 21-én halt meg, s néhány nap múlva bebalzsamozott testét a Vörös téren, a Kreml fala mellett - akkor még csak ideiglenesen - felépített Mauzóleumban helyezték el.

Eltemetését a Szovjetunió szétesése után elsőként Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke vetette fel, de azóta is minden alkalommal heves társadalmi vita tör ki, ha felmerül ez a kérdés.

A kérdést Vlagyimir Megyinszkij író hozta elő, aki a Moszkovszkij Komszomlec című lap szavai szerint sok mindent mond, különösen új könyvei népszerűsítésekor. Ezúttal meglehetősen durva szavakat választott. Azt mondta, "pogány-nekrofil misszió állomásozik a Vörös téren, pedig semmiféle test nincs ott". A szépséges Vaszilij Blazsennij templom mögötti téren rendezett koncertekre utalva hozzátette, hogy a "koncertek egy temetőben" egyenesen sátánizmussal érnek fel.

Vlagyimir Putyin 2000-ben, amikor rövid ideje volt még csak államfő, megígérte a veteránoknak, hogy senki nem nyúl a vezér földi maradványaihoz, s így nyilatkozott tavaly ősszel is, amikor külföldi újságírók kérdésére már kormányfőként kijelentette: a nép dönti el, mikor temetik el Lenint.

A pénteki lapokban neves személyiségek nyilatkoztak az újra előhúzott vitáról. Lev Ponomarjov ismert jogvédő úgy vélte, az Egységes Oroszország párt fő feladata, hogy támadja a Gennagyij Zjuganov vezette, ellenzékinek tekintett kommunista pártot, amely a második legnagyobb frakcióval rendelkezik a dumában. Továbbá a társadalmi-politikai kérdések megoldásában nem megy semmire, ezért utcák átnevezésével és emlékművek lebontásával foglalkozik. Arról kellene beszélni, hogy diktatúra volt, amelyet Lenin alapított, s eszerint kellene átírni a tankönyveket, de "puszta konjunktúráról van szó".

Vlagyimir Rizskov politológus és ellenzéki politikus rámutatott: Lenin temetésének ügye az ország problémái között "legjobb esetben is a 215. helyen áll", s a téma felvetésének egyetlen célja, hogy eltereljék az emberek figyelmét arról, amiről valóban vitatkozni kellene, a korrupcióról, az önkényről, a gazdasági stagnálásról, az emberek és a tőke kiáramlásáról.

A Vedomosztyi című lap értesülései szerint a temetés lehetősége élénk visszhangot kelt a Kremlben, s a felvetés célja a közvélemény tesztelése. "Lenin kitelepítése a mauzóleumból Dmitrij Medvegyev elnök számára olyan imidzs-projektté lehet, amilyen Putyin számára lett az oroszországi és a külföldi ortodox egyház egyesítése.

Egyesek szerint az első lépés a Kreml falában lévő temetkezési hely kiürítése lehet: a Moszkva melletti Mtyisiben 2006 óta épül egy katonai temető az államférfiak, magas rangú katonák és a haza szolgálatában különös érdemeket szerző személyiségek számára. Egyelőre azonban Kremlbeli források szerint ez sincs napirenden.

Olvasóink írták

 • 7. pirosász 2011. január 23. 20:04
  „lenin bolsevik szifiliszes zsidó volt!! Melyik nem igaz moderátor? Ne féljetek!!!”
 • 6. BLA 2011. január 23. 02:32
  „Hitler melle kell temetni. Semmivel nem volt jobb!!!!! TomeggyilkoS!!!!”
 • 5. vienna 2011. január 22. 14:52
  „Nem eleget nézegettük a képét 40 évig, még most is napokig a címlapon van?
  Valakinek nagyon hiányozhat!”
 • 4. sturmtiger 2011. január 22. 14:26
  „Temessék el de arcal lefele, hogy feltámadáskor lefele kezdejen el kaparni nehogy még egyszer a világra szabaduljon.”
 • 3. Vanderer 2011. január 22. 11:20
  „Van a népnek is szifilisze.A vezérnek nem lehet? Akár több is.Amúgy kár lenne eltemetni.Tovább kell mutogatni.Nézzék ő adta a világnak a bolsevizmust.”
 • 2. Captain 2011. január 22. 08:26
  „...azt mondják, hogy valójában szifiliszben halt meg. A nagy népvezér...”
 • 1. agihk 2011. január 21. 15:05
  „Jó. Temessék el. ÉS EZENNEL SZERETNÉM MEGKÉRNI A KISALFOLD.HU KOMPETENSÉT, TEMESSE EL AZT A GUSZTUSTALAN ELŐTTE UTÁNA...LÖTTYEDT HAS TARTALMÚ REKLÁMOT AMI MÉG EZEN NEMES CIKK TARTALMÁBAN IS MEGJELENIK. NAGYON KÖSZÖNÖM TÖBBEK NEVÉBEN IS”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínos: japánul köszöntötte a kínai elnököt a Coca-Cola vállalat feje

Kínai helyett japán nyelvű pohárköszöntővel emelte poharát a Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök… Tovább olvasom