Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Elszökött a megemlékezésre a brit veterán

A második világháborús brit veterán azért szökött el az idősek otthonából, hogy ott lehessen a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából pénteken rendezett franciaországi ünnepségen.
A 89 éves Bernard Jordant ápolói eltiltották az utazástól, a veterán azonban kijátszotta őket, és csütörtök reggel elhagyta az Anglia délkeleti részén, Hove városában lévő otthont. Esőkabátot viselt, alatta pedig kitüntetéseit - írta pénteken a The Daily Telegraph című brit lap.

Az otthon este értesítette a rendőrséget, amely átfésülte az egész környéket, valamint érdeklődött a kórházaknál, a busz- és a taxitársaságoknál is - hiába. Késő este az idősotthon telefonhívást kapott a szomszédos Brightonból, egy némileg fiatalabb veterántól. Kiderült, hogy a "szökevény" régi bajtársaival együtt buszra szállt Franciaország felé, hogy ott lehessen a partraszállás évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A rendőrség szóvivője elmondta, őrül, hogy a 89 éves férfi jól van, és barátai gondoskodnak arról, hogy épen és egészségesen visszatérjen Hove-ba.

A pénteki nagyszabású eseményre tizenkilenc állam- és kormányfő, valamint 1800 veterán volt hivatalos. Az egykori katonák valamennyien 90 év körüliek.

A világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó akciónak, a világtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveletének feltehetően ez volt az utolsó olyan nagyszabású kerek évfordulója, amelyet még a veteránok részvételével rendeztek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Donald Kacsa 80 éves!

A világ leghíresebb kacsája 2014. június 9-én, hétfőn ünnepli 80. születésnapját! Tovább olvasom