Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Előkerült egy elveszettnek hitt Picasso, milliárdokat ér

A Violin et bouteille de Bass című festményt egy nyugdíjas képkeretező birtokolta 36 éven át, állítólag anélkül, hogy tudta volna, kinek az alkotása.
Az 1912-ben, a mester kubista korszakában keletkezett festményt pénteken Rómában mutatták be az olasz hatóságok, egy tízmillió euró értékűre becsült ritka római kori szoborral együtt, amelyet - akárcsak a festményt - illegálisan külföldre akartak eladni.

A csendőrség szerint 15 millió eurót (4,5 milliárd forint) érő Picasso-festményt 1,4 millió euróért akarta áruba bocsátani a római nyugdíjas, aki azt állítja, hogy 1978-ban ajándékba kapta "egy idősebb úrtól", hálából azért, mert ingyen megjavította elhunyt felesége fotójának keretét.

A képkeretező saját elmondása szerint nem sejtette, hogy milyen nagy kincs került a birtokába, és csak a közelmúltban, egy katalógust nézegetve tűnt fel neki a hasonlóság más Picasso-művekkel.

Mivel nem volt tisztában a kép értékével, a kisiparos nem fordított gondot annak állapotára, ezért a festményt mostani bemutatása előtt restaurálni kellett - közölték a hatóságok.

A hatóságok gyanúját az keltette fel, hogy a férfi túlságosan alacsony árat nevezett meg, amikor engedélyt kért a festmény külföldre történő eladásához. A vizsgálatok nyomán kiderült, hogy a nagy spanyol festő egy katalógusban is szereplő művéről van szó.


A hatóságok tovább vizsgálják a kép eredetét, mert nem tartják kizártnak, hogy az bűncselekményből származik.

A Picasso-festménnyel együtt a hatóságok bemutattak egy ritka és kivételesen jó állapotban fennmaradt 2. vagy 3. századi, az egyik legnépszerűbb római istenséget, Bikaölő Mithrászt ábrázoló márvány szoborkompozíciót is, amely illegális tarquiniai ásatásból származik.

A 10 millió euró (3 milliárd forint) értékűre becsült pompás szobrot egy furgonban, útban Svájcba foglalták le a csendőrök. A furgont kísérő két jármű utasai elmenekültek, amikor a hatóságok lecsaptak az illegális szállítmányra.

Bikaölő Mithrász (Mitra Tauroctono) a császárkorban kialakult misztériumvallás legfőbb, indiai eredetű istene, Perzsiában egyfajta megváltó. Kultusza az 1. században nagyon gyorsan elterjedt a Római Birodalom területén, különösen a katonák körében, nyomait megtalálták Pannóniában is.

A szoborkompozíció annyira szép és különleges, hogy a Vatikáni Múzeum máris kérte, hadd állíthassa ki legalább ideiglenesen. Bikaölő Mithrász véglegesen megtalálása helyén, a tarquiniai régészeti múzeumban nyer elhelyezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló: pillanatragasztóval állt bosszút a feleségén - 18+

A férfi úgy sejtette, párja megcsalja. A féltékenységtől fűtve bezárkózott feleségével a… Tovább olvasom