Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Élőben lehet nézni a mekis burger bomlását

A McDonald’s 2009-ben vonult ki Izlandról. Az utolsó éttermükben október 30-án adtak el egy sajtburger menüt, amit azóta ki is állítottak.
Majdnem hat év, egészen pontosan 1922 nap után, ebben a pillanatban is úgy néz ki egy McDonald’s sajtburger menü, mintha két-három napos lenne.

Utoljára 2009. október 30.-án nyitottak ki a McDonald's izlandi éttermei, aznap, záróra előtt vett Hjortur Smarason egy sajtburger menüt. Nem megenni akarta, arra gondolt, hogy történelmi szuvenír lesz az ételből.

Igaza lett, bár azt talán még ő sem sejtette, hogy mennyire tartós emlékről van szó. A rothadásra, penészedésre, lebomlásra képtelen ételeket, egy évre még Izlandi Nemzeti Múzeumban is kiállították, innen került át nemrégiben a Hostel webkamerája elé.

Az élőképért kattintson a fotóra!
Az élőképért kattintson a fotóra!

A burgerről készült fotók múlt héten bejárták a világsajtót, a hostel azonban újabb lehetőséget talált a hatéves menüben. Az érdeklődők az élőképes kamerán követni tudják, bomlik-e a burger vagy sem.

Hogy miért nem romlik? A rejtély nyitja az ételek gyors nedvességvesztésében van. Az ételek már az elkészítésük során elveszítik nedvességtartalmuk nagyját, majd szobahőmérsékleten rohamosan az összes többit is. Egyszerűen nem marad bennük elég víz ahhoz, hogy rohadás beindulhasson.

Párás környezetben azonban állítólag meg tudnak romlani. Ha egy friss burgert nejlonzacskóba teszünk ugyanúgy rohadni és penészedni fog, mint az átlag ételek-

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csuja Imre életet mentett! - Videó

A színész a mentőszolgálat kezdeményezését segíti, hogy a humor és a zene is segítse a laikusokat az… Tovább olvasom