Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Ellopták Napóleon hajfürtjét

Bonaparte Napóleon hajfürtje, tubákosszelencéje és az egyéb "felbecsülhetetlen" műkincsek egy ausztráliai múzeumban voltak kiállítva, onnan nyúlták le.
A tolvajok a hatóságok szerint kifejezetten ezekért a tárgyakért törtek be a Melbourne-től délre, a Victoria állambeli Mornington-félszigeten álló múzeum épületébe. A betörők eltávolítottak egy külső rolót, és egy mosdón keresztül jutottak be a történelmi Briars Park épületébe múlt csütörtökön.

Az eltulajdonított tárgyak között szerepel egy gyűrű, Napóleon egy üvegkeretbe foglalt hajtincse, egy szalag, amelyet a francia uralkodó 1815-ben írt alá és egy tubákosszelence.

Feltehetően megrendelésre vitték el a műkincseket, az egész nem tartott tovább tíz percnél.
Feltehetően megrendelésre vitték el a műkincseket, az egész nem tartott tovább tíz percnél.

A múzeum tájékoztatása szerint a gyűjtemény az angol Alexander Balcombe hagyatékából származik, aki akkor találkozott Napóleonnal, amikor az uralkodó Szent Ilona szigetén élt száműzetésben 1815-től hat évvel később bekövetkezett haláláig. Balcombe "gyermekként még ült Napóleon térdén", ugyanis a család jó barátságban állt a száműzött uralkodóval - mondta el Steve York, a múzeum vezetője.

Az eltűnt műtárgyak között van még egy ezüst tintatartó, és az a három érme, amely a fáma szerint Napóleon zsebében volt, amikor meghalt. Ugyancsak eltűnt az uralkodó és első hitvese, Josephine miniatűr portréja.

"Ezek valóban felbecsülhetetlen értékek, mivel pótolhatatlanok, nagyon le vagyunk törve" - mondta York.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 tárgy, ami valójában baktériumtenyészet

Rengeteg használati tárgyunk hemzseg a baciktól, pláne azok, amiket nap mint nap használunk. Íme a… Tovább olvasom