Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ellenzik a francia csokoládékészítők az egészségügyi figyelmeztetéseket

A francia egészségügyi minisztérium terve, hogy zöldtől pirosig terjedő színskálánval jelölik az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. A csokoládé a piros, vagyis a legegészségtelenebb kategóriába kerülne.
Tradicionális csokoládé- és cukrászsütemény készítők ellenzik a francia egészségügyi minisztérium új tervét, amely színjelzésekkel figyelmeztetne az édességek egészségromboló hatására - írja a The Daily Telegraph című brit lap.

4500-an lobbiznak a tervek ellen



4500 csokoládékészítő és cukrász lobbizik a színkódos címkék bevezetése ellen, amelyek a zöldtől pirosig terjedő ötös skálán jeleznék az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. A tervek szerint a csokoládé a piros, vagyis a legegészségtelenebb kategóriába kerülne.

A Francia Csokoládé és Cukrászsütemény Készítők Egyesülete petícióval és a közösségi hálón folytatott kampánnyal tiltakozik a lépés ellen.

"A csokoládé nem tesz kövérré" - olvasható a nyílt levélben. Az aláírók szerint az ilyesfajta címkézés nem állítja meg az elhízás és a cukorbetegség terjedését. A cukrászok arra is emlékeztetnek, hogy azok a kezdeményezések, amelyek hasonló rendszert akartak bevezetni az Egyesült Államokban rendre sikertelennek bizonyultak.

A tiltakozó cukrászok kiemelték azt is, hogy kutatások szerint a hetente elfogyasztott kis mennyiségű feketecsokoládé csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. A csokoládéban és a kakaóban található polifenolok pedig akadályozzák a zsírsejtek kialakulását a szervezetben.

Az egészségügyi minisztérium szerint azonban a fogyasztóknak vigyázniuk kell, hogy ne egyenek túl sok csokoládét, mert az könnyen elhízáshoz vezethet az édesség magas zsírtartalma miatt.

Egyre több a túlsúlyos francia



Franciaország sokáig példának számított az európai országok között konyhája, az alacsony elhízási statisztikák és a hosszú élettartam miatt. Azonban az elmúlt években a túlsúlyos emberek száma gyorsan növekszik, mivel a slow food hazájában sokan fordulnak az egészségtelen gyorsételek felé. Mindezt jól mutatja, hogy Franciaország a McDonaldís második legnyereségesebb piaca az Egyesült Államok után.

A kézművescsokoládé-készítők szerint 15 ezer ember állása kerülhet veszélybe, ha az egészségügyi minisztérium nem változtat a tervein.

A színkódok ötlete egy neves táplálkozási szakember, Serge Hercbergtől származik. Hercberg szerint a kezdeményezés lényege, hogy segítsen a fogyasztóknak tisztába jönni az általuk megvásárolt ételek táplálkozási értékével, valamint hogy a gyártókat jobb minőségű termékek készítésére ösztönözze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Furcsa pár: pont úgy néz ki a férfi, mint az arája - fotó

Bizarr külsejű szerelmespár mondta ki a boldogító igent Oroszországban. Tovább olvasom