Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Elköltöztek San Franciscóból a fókák

Megoldódott a népszerű San Franciscó-i turistalátványosság, az öbölparti Fishermanís Wharf környékéről hirtelen eltűnt fókák rejtélye: az állatok északabbra, Oregon államba költöztek. A fókák nagy falkákban tűntek fel a Golden Gate hídtól 800 kilométerrel északra.

"Hirtelen egyszer csak megjelentek" - mondta Steve Saubert állatkutató, a Sea Lion Cave nevű természetvédelmi park társtulajdonosa a San Francisco Chronicle című lapnak.

Közlése szerint a partvidéki park barlangjaiban közel ötszáz példány vert tanyát, az óceán közeli vizében pedig még ezernél több fóka úszkál. Szakértők úgy vélik, hogy San Francisco kedvenc fókái egy táplálékban gazdag hidegáramlatot követtek észak felé.

Az állatok életét az utóbbi hónapokban szokatlanul meleg áramlatok keserítették meg: a melegebb víz miatt Kalifornia partjainál jelentősen csökkent a halállomány, ezzel együtt pedig a fókák tápláléka is.

2009 októberében még nagyszámú fókacsapatok süttették magukat a napon a nagyváros kikötőjének mólóinál, amelyek - épp a fókák miatt - igen nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében. Volt olyan nap, hogy 1700 fóka gondoskodott a turisták öröméről. November végére azonban az állatok hirtelen eltűntek, december elején már csak pár tucatnyi maradt belőlük hírmondónak.

A város húsz évvel ezelőtt üdvözölhette a fókák első csapatait az öbölben, és az oda látogatók is biztosra vehették, hogy láthatják a vízben úszkáló vagy a mólókon pihenő példányok százait. A kikötőben működő szolgáltatások üzemeltetői pedig igencsak örültek az ingyenes látványosságnak, amely az ő üzletüket is fellendítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyékszereket találtak a magdeburgi dómban

Két több száz éves aranyékszert találtak régészek a magdeburgi dómban. Az egyik egy mindössze két… Tovább olvasom