Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Elkészült a világ növényeinek legrészletesebb listája

Brit és amerikai kutatók bejelentése szerint az eddigi legrészletesebb, körülbelül 300 ezer fajtát tartalmazó listát állították össze a szárazföldi növényekről és elnevezésükről.

A londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek és a St. Louis-i Missouri Botanikus Kert kutatóinak összesítése a növénytan egyik alapvető kérdését kívánja megoldani: megállapítja, hogy melyik növényhez milyen név tartozik. Egyes növényeket ugyanis a különböző országokban tevékenykedő kutatók eltérő névvel illettek az elmúlt században, míg más esetekben ugyanazon növény különböző változatait más fajként azonosítottak. Az is előfordul, hogy az elnevezésnél egyszerűen hibát vétettek, vagy nyelvtanilag hibásan írták le a nevet. Bár egy rózsának ugyanolyan az illata, akármi is a neve, a tudósok úgy vélik, fontos, hogy az információk pontosak legyenek.

Ahhoz ugyanis, hogy egy növényfajról minden korábban közzétett információt össze tudjanak gyűjteni, szükség van arra, hogy tudják, milyen - esetleg eltérő - tudományos nevek alatt keressék. A növények most elkészült jegyzéke éppen azt célozza meg, hogy a korábbi, elnevezések körüli zavar tisztázódjék: minden nevet összegyűjt és összekapcsolja azokat a megfelelő növénnyel. A kutatók munkájukhoz felhasználták a GrassBase és az iPlants adatbázisokat, és összevetették azokat más, elérhető listákkal is. A végső listában több mint 1 millió tudományos elnevezés van, amelyekből 300 ezer hivatalosan is elfogadott növényfaj neve, 480 ezer pedig ezek szinonimája. A fennmaradó nevek hovatartozása még megoldatlan, ezen még dolgoznak a botanikusok. A növények listája a http://www.theplantlist.org/ internetes címen nyilvánosan is elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ValóVilág 4 - Olivér Kristófot hívta ki

Olivér úgy döntött az "Adam's family" férfi tagját viszi magával a kiszavazásra. Tovább olvasom