Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Elindult világkörüli hajóútjára a 14 éves holland lány

Szombaton elindult Gibraltárból a 14 éves holland Laura Dekker, hogy 11,5 méter hosszú vitorlásával egyedül hajózza körül a Földet.

Ha vállalkozása sikerül, ő lesz a legfiatalabb, aki ezzel a teljesítménnyel dicsekedhet. Az eddigi csúcstartó az ausztrál Jessica Watson, aki 210 nap alatt kerülte meg a Földet, s két nappal a 17. születésnapja előtt ért célba. Laura Dekkernek több mint két éve van a rekorddöntésre, mert csak szeptemberben tölti be a 15. életévét.

A holland lány minden csinnadratta, a sajtó előzetes értesítése nélkül vágott neki az útnak, s a spanyol Kanári-szigetek, vagy a portugál Madeira felé tart - hogy melyik úti célt választja, az az időjárástól függ. Utazását hosszú jogi procedúra előzte meg, mert holland gyermekvédő szervezetek - fizikai és mentális egészsége megőrzésének jelszavával - igyekeztek megakadályozni, hogy belevágjon a kalandba.

Ha sikerül is az, amit eltervezett, Laura Dekker rekordja nem válik hivatalossá, mert a Guinness World Records úgy döntött, hogy nem tartja nyilván a "legfiatalabb" hajósok rekordjait, mert nem akar veszélyes rekordkísérletekre biztatni.

A holland lány nem "egy nekifutásra", hanem szakaszokban akarja megtenni a nagy utat. Tucatnyi kikötőben megáll, s még az is lehet, hogy útját egy ponton megszakítja, hazautazik, hogy iskolai kötelezettségeinek eleget tegyen, majd folytatja a vitorlázást.

Olvasóink írták

  • 6. Primax 2010. augusztus 23. 10:01
    „Ez egy teljesen felesleges és nem kellően átgondolt dolog.
    Felelőtlenség.
    Mondhatnám : idiotizmus...”
  • 5. nature 2010. augusztus 22. 22:29
    „Végezzen vele, ha ennyi esze van neki és és a szüleinek is!”
  • 4. suellen 2010. augusztus 22. 10:18
    „Szegény anyja hogy meg nem őrül!”
  • 3. Truder 2010. augusztus 22. 09:07
    „A természeti erőkkel szemben kicsi pontok vagyunk, van aki keresi a bajt. Isten óvja őt!! de tudjuk, hogy nem azon fog múlni. Vitorlázni, ilyen nagy útra indulni óriási gyakorlat, ismeret és felkészültség kell.(koránál fogva kétségeim vannak)
    A víz kiszámíthatatlan,(ezer arcú társ, de néha szörnyeteg) az emberi limit véges.
    Nem értem a szülőket...mert a gyerek ebben a korban igencsak döntésképtelen, felelőtlen.”
  • 2. yoros 2010. augusztus 21. 23:06
    „Barom, aki nem akadályozta meg.”
  • 1. Truder 2010. augusztus 21. 20:18
    „Ennyire unatkozik? :) Szegény szülők, mellényúltak a neveléssel. Ráadásul rekord sem lesz belőle, ha igaz, ami a cikkben írva van. Nem is valódi bravúr.. :)) ennyi helyen megállni, közben suliba járni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az új Almodóvar-Banderas-film forgatása

Megkezdődik hétfőn Pedro Almodóvar La piel que habito (A bőr, amelyben élek) című filmjének… Tovább olvasom