Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Elhunyt Pierre Mondy francia színész-rendező

Elhunyt Pierre Mondy francia színész-rendező, több népszerű film és sorozat szereplője. Nyolcvanhét éves volt.
A művész rákban szenvedett, halálhírét szombaton közölték Párizsban.

Pályafutása emlékezetes pillanatai között szerepelt az Abel Gance rendezésében 1960-ban készült Austerlitz című film, egy évre rá a Monte Cristo grófja vagy épp a Két nap az élet, amelyben Jean-Paul Belmondo volt a partnere. Sorozatban is szerepelt, rendezőként színházi munkáját méltatták.

Pierre Mondy 1925. február 10-én született a Párizs mellett lévő Neuilly sur Seine-ben, de gyerekkorát Franciaország déli részén Albiban töltötte, mert apja ott kapott munkát. Párizsba az 1940-es években tért vissza, hogy színész legyen belőle, első filmszerepét 1949-ben Jacques Becker művében, a Rendez-vous de juillet című alkotásban kapta.

A színházban rendezőként kamatoztatta tehetségét, karrierje során hozzávetőleg hatvan darabot állított színpadra, közülük néhány több száz előadást ért meg.

A hatvanas évektől televíziós szerepeket is vállalt, a rákövetkező évtizedet számára a háborús vígjáték, a De hová tűnt a 7. század? és annak folytatásai fémjelezték. Pierre Mondy játszotta Chaudard őrmestert.

Pierre Mondy
Pierre Mondy

A nyolcvanas években játszott a Széplányt ajándékba című vígjátékban, de szerepelt két Asterix-filmben is.

Később egy népszerű krimisorozatban, a Les cordier, juge et flic címűben kapott főszerepet, ő volt Pierre Cordier felügyelő.

Pierre Mondy halála nagy visszhangot váltott ki Franciaországban, Aurélie Filippetti kulturális miniszter az első között méltatta, "nagy színésznek" nevezve őt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sherpa Rally Egerben - fotók

A budapesti Kiss Norbert Albert bizonyult a legjobb férfi hegyi teherhordónak szombaton az Egerben megrendezett Eged-hegyi Sherpa Rallyn. Tovább olvasom