Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Elhunyt Pavle pátriárka, a szerb ortodox egyház feje

Elhunyt Pavle pátriárka, a szerb ortodox egyház vezetője.
Az egyházfőt 95 éves korában, vasárnap délelőtt érte a halál egy belgrádi kórházban - jelentette a szerbiai tömegtájékoztatás. A halálhír kihirdetése után egész Szerbiában megkondultak a harangok. A közszolgálati tv a pátriárka életét bemutató dokumentumfilmeket kezdett sugározni.

Boris Tadic szerb elnök az egész nemzetet összetartó személyiségként méltatta az elhunytat. A Gojko Stojcevic néven egy ma Horvátországhoz tartozó kelet-szlavóniai kis faluban született Pavle 76 éves korában, 1990-ben került a jelentős befolyással rendelkező szerb ortodox egyház élére. Előtte 33 éven át volt a Koszovót is magába foglaló raska-prizreni egyházmegyét irányító püspök.

Egyházfői megbízatása kezdetén már nagy volt a feszültség az akkori Jugoszlávia ortodox, katolikus és muzulmán népei között. Bírálói a szemére vetik, hogy nem fékezte meg a horvátokkal és a bosnyákokkal szembeni szerb nacionalizmust szító keményvonalas püspököket és papokat, akik között voltak, akik nyilvánosan megáldották azokat a félkatonai alakulatokat, amelyek tagjai háborús bűntetteket követtek el Horvátországban és Boszniában.

Feltételezések szerint a szerb ortodox egyházon belül egyesek segítették a szökésben a háborús bűncselekmények miatt körözött volt boszniai szerb vezetőket, köztük állítólag Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt is. A délszláv háborúk után Pavle gyakrabban szólalt meg közéleti ügyekben, nyíltan bírálta Slobodan Milosevic akkori elnök politikáját. Milosevic bukása után a protektorátussá vált Koszovónak szentelte a legtöbb idejét. Noha hivatalosan haláláig ő állt a szerb ortodox egyház élén, betegsége miatt 2008 óta Amfilohije püspök - a dogmatikusok szárnyának vezetője - vitte az ügyeket. Pavle pátriárka utódát titkos szavazáson választja meg a szerb ortodox egyház püspökeinek gyűlése; a konklávén a 40 püspök legalább kétharmadának jelen kell lennie. Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz az utód, igaz, Amfilohije püspök a poszt első számú várományosa.

Megfigyelők szerint a Pavléhoz hasonlóan mérsékelt püspökök lemondanának a megbízatásról cserébe azért, ha nagyobb befolyásra tehetnének szert a szent szinódusban, a pátriárka mellett működő legfőbb egyházi hatóságban. A testületben a jelenlegi szerb kormány szerintük túlságosan nyugati irányvonalát ellenző dogmatikusok vannak többségben.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2009. november 17. 16:19
    „Nyugodjek Bekeben!!!!
    az tenyleg egy szent ember volt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vártnál gyorsabb ütemben áll helyre a világ autópiaci forgalma

A kormányok konjunktúra-programjainak és az ázsiai gazdasági növekedésnek köszönhetően a korábban… Tovább olvasom