Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Elhunyt Christoph Schliegensief rendező

Hosszú betegség után szombaton elhunyt Christoph Schliegensief film-, színház- és operarendező, a Burkina Fasóban létrejött Operndorf alapítója. Schliegensiefet ötvenéves korában érte a halál.

Budapesti bemutatkozását a Magyar Állami Operaházban betegsége súlyosbodása miatt mondták le. Christoph Schliegensief honlapján percről-percre nő a részvétnyilvánítások száma, magánemberek és kollégák búcsúznak a szeretetreméltó, sármos provokátortól.

Nem csak színház és filmcsináló volt, hanem olyan független közéleti személyiség, aki szinte minden aktuális kérdéshez hozzászólt - jelentette vasárnap a ZDF német televízió. Színházi-televíziós akciókkal, performanszokkal, az ausztriai Wolfganseeben "proteszt úszással" tiltakozott Helmuth Kohl akkori német kancellár foglalkoztatáspolitikája, Bécsben Jörg Haider előretörése ellen és látványosan "kimosta" a politikusok szennyesét, kifigurázta Willy Bradt és felesége parvenüségét.

Schliegensief, aki hithű katolikus környezetben nevelkedett, 2004-ben a Parsifal bayreuthi előadásába becsempészte az egyházzal való személyes konfliktusának kérdéseit. 2007-ben felújította előadását. Oberhausenben egy patikuscsaládban született 1960-ban.

Az amatőr filmes Schliegensief a nyolcvanas években Werner Nekes experimentális filmes mellett kezdett dolgozni, majd a berlini Volksbühnében tevékenykedett. Operarendezései között a brazíliai Manausban színre vitt Wagner mű, A bolygó hollandi a helyszín, a dél-amerikai latin kultúra integrálása miatt emelkedik ki.

A 2009-es hamburgi színházi fesztiválon bemutatott alkotása - a zene, a szó, a mozgókép eszközével - már saját küzdelmét is megjelenítette a tüdőrákkal. Budapesten ősszel Luigi Nono Intolleranza (Türelmetlenség) című operáját rendezte volna, ez súlyosbodó állapota miatt kikerült a műsortervből.

Ahogy másnak kell befejeznie a berlini Staatsoper Unter den Linden premierjét is, Jens Joneleit Metanoia című új kompozíciójának októberi bemutatóját. Élete utolsó, küzdelmes szakaszában sem hagyta abba a burkina fasó-i "operafaluhoz" kapcsolódó munkáját, a tervek szerint az Operndorf 2013-ban a velencei Kortársművészeti Biennálén mutatkozna be.

A család Schliegensief honlapján azt kéri, hogy virágok helyett azok árát juttassák el hozzájuk az Operndorf céljára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedik lett a magyar csapat a mentőkutyás világbajnokságon

Negyedik helyezett lett az Olaszországban megrendezett mentőkutyás világbajnokságon a Pest Megyei… Tovább olvasom