Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Elhunyt Celeste Holm Oscar-díjas színésznő

Elhunyt Celeste Holm amerikai Broadway-csillag és filmszínésznő, aki 1948-ban Oscar-díjat kapott az Úri becsületszó című Elia Kazan-filmben nyújtott alakításáért.
Elhunyt Celeste Holm amerikai Broadway-csillag és filmszínésznő, aki 1948-ban Oscar-díjat kapott az Úri becsületszó című Elia Kazan-filmben nyújtott alakításáért.

Unokahúga, Amy Phillips tájékoztatása szerint a 95 esztendős színésznő a múlt héten került be egy New York-i kórházba, ahonnan férje pénteken hazavitte. Vasárnap hunyt el otthonában, békésen, családja körében - tette hozzá Phillips.

Holm New Yorkban született és nevelkedett. Kamaszként játszotta első szerepeit iskolai előadásokban, és 19 évesen már a Broadwayn debütált. 1940-ben Gene Kelly oldalán a The Time of Your Life című darabban aratott sikert, de az igazi elismerést az Oklahoma! 1943-as bemutatója hozta meg számára a New York-i színházi világban.

Sok színésznőhöz hasonlóan ő is Hollywoodban folytatta pályafutását. Elia Kazan Úri becsületszó című romantikus drámájában nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő Oscarját ítélte neki az amerikai filmakadémia.

Néhány emlékezetes filmszerep, köztük a hat Oscarral kitüntetett Mindent Éváról című drámában eljátszott Karen után - amiért Oscarra jelölték - ismét visszatért a színpadra. A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években számos tévésorozatban (Falcon Crest, Szerelemhajó, Angyali érintés) dolgozott, de az utóbbi évtizedben is fel-feltűnt a képernyőn.

Holm közismerten nagy figyelmet fordított a karitatív munkára, ezt az elhivatottságot a nagyszüleitől tanulta - mesélte egyszer. Egyidejűleg több jótékony célú szervezet vezetőségében is szerepelt. Egy ideig ő volt az elnöke az Alkotóművészeti Rehabilitációs Központnak, amely művészeti terápiával kezel érzelmileg sérült embereket. Ötven centért adott autogramjaiból az évek során húszezer dollárt gyűjtött az UNICEF számára. A nyolcvanas években pedig hat éven át az amerikai Országos Művészeti Tanács tagjaként tevékenykedett Ronald Reagan megbízásából.

Többször házasodott, ötödik férje, egy volt pincér, aki haláláig vele maradt, több mint 45 évvel volt fiatalabb nála. Életének utolsó éveit beárnyékolta, hogy pénzügyi vitába keveredett két fiával. A pereskedés felemésztette minden vagyonát.

Hetvenes évei elején egyszer megkérdezték tőle: nem foglalkoztatja-e a visszavonulás gondolata. "Nem. És ugyan miért? Ha az emberek nyugdíjba mennének, nem lett volna Laurence Olivier-nk, Ralph Richardsonunk, John Gielgudunk. Szerintem fontos, hogy olyan soká folytassuk, amíg csak lehet" - válaszolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűvösebb lett a nyár - így érdemes felöltözni

Az időjósok szerint a hét elején változékony, záporokkal tarkított időre számíthatunk. Ha ilyenkor… Tovább olvasom