Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Elhagyott vidámság, elhagyatott vidámpark - Pécs

Nincs szomorúbb látvány, mint egy valaha szebb napokat látott, romos vidámpark. Az egykor önfeledten szórakozó gyerekek kacaja még hallatszik a fák közt, ha lehunyjuk a szemünket.
Hátborzongató, elszomorító, romos és lepusztult - az egykor szebb napokat látott vidámparkok képe lehangolóan fest, hajléktalanok tanyájává vált.

A pécsi vidámpark egy kivételes természeti adottságokkal rendelkező helyen, a mecseki parkerdőben épült fel. A parkot az “Egy napot Pécsért" mozgalom keretében, Pécs város dolgozói 76679 társadalmi munkaórában építették fel, 1961-ben.

Forrás: Hajner Gyula
Forrás: Hajner Gyula

A szórakozni vágyókat mintegy 50 játék várta az öt hektárnyi területen, köztük óriáskerék, hullámvasút, és elvarázsolt kastély is. Ünnepnapokon szinte mozdulni sem lehetett a tömegtől, sőt, a külföldi turisták számára is kedvelt kirándulóhely volt. A kétezres évek közepén újítottak utoljára a játékok kínálatán.

A kétezres évek végére az addig 50 játékelemből már csak alig 25 volt használatban. A park napról-napra küzdött a túlélésért, rengeteg adósságot felhalmozva. Mindezek ellenére még próbálták menteni a menthetőt, és Retro Park néven új szolgáltatásokkal bővítették, végül hiába.A pécsi vidámpark 2011-ben végleg bezárta kapuit.

Régi játékainak java végül a tervek szerint egy Bruce Willis főszereplésével készülő szuperprodukcióban, a Drágán add az életed újabb részében végezték volna. A film történetének egyik szála a csernobili katasztrófa sújtotta városba, Pripjatyba vezet, ahol ma is áll az a sohasem használt vidámpark. Lovacskás és repülős körhintát, óriáskereket, kisebb pavilonokat is elvittek a film forgatásához.A jelenet végül nem került mozivászonra, az Ideglelés Csernobilban című filmben azonban amiben látható volt néhány vidámparki kellék. A forgatás után ezek már nem is kerültek vissza a városba.

Mára csak az épületek falai és pár dolog maradt meg, ami mozdítható volt kilopták, miután a játékokat elszállították. Azonban a romok sem maradnak már sokáig, a megmaradt épületeket elbontják. A munkálatok szerdán el is kezdődtek, így a pécsi vidámpark maradványai pár héten belül örökre eltűnhetnek a parkerdőből.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látott már doboló pingvint? Nem? Tessék! - vicces videó

A felvétel láttán senki nem mondhatja, hogy unalmas lenne az orosz metrón utazni. Tovább olvasom