Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Élethű robotok az új japán idegenvezetők - fotók

Az android robotok egy tokiói múzeumban dolgoznak, és megdöbbentően hasonlítanak az emberhez.
Megdöbbentően hasonlítanak az emberhez egy tokiói múzeum új android tájékoztatórobotjai.

Az androidspecialista Isiguro Hirosi legújabb robotjait kedden mutatták be a sajtónak a Miraikan múzeumban. Az Otonaorid női robot, valamint a Kodomoroid robotkislány mellett a Telenoid névre keresztelt, hegyes karú, haj nélküli, próbaba-torzóra emlékeztető robotot is láthatták az újságírók. Az androidok bőre szilikonból készült és mesterséges izmok teszik látványukat még hasonlatosabbá az emberhez.

A távirányítással működő robotok a kiadott hanggal szinkronban mozgatják az ajkukat, felvonják a szemöldöküket, pislognak és ingatják a fejüket. A bemutatón ülve maradtak, de a kezüket használták.

Fotók

A Kodomoroid hiba nélkül olvasta fel a híreket, egyszer sem botlott meg a nyelve a nyelvtörő szavakban. A kislányrobot különböző hangokon képes megszólalni, egyik percben mély férfihangot, a másikban csicsergő kislányhangot tud kiadni. Isiguro elmondta, hogy technológiai innovációkkal vált lehetségessé a kisebb, gyermekméretű robot megalkotása.

Az Oszaka Egyetem tudósa szerint a múzeumban alkalmazott robotok segítségével azt is vizsgálhatják, hogyan reagálnak az emberek a humanoid robotokra, és hogyan kommunikálnak velük. Az új androidokkal szerdától találkozhat a közönség a tudományos újdonságokat felsorakoztató Miraikan múzeumban.

"Az androidok készítésével azt is felfedezzük, mit jelent embernek lenni, megvizsgáljuk a kérdést, hogy mi az érzelem, a tudatosság, a gondolkodás" - mondta Isiguro.

A demonstráció során akadt egy-két gikszer, előfordult, hogy a robot szája nem mozgott végig, miközben beszélt, az Otonaorid pedig csak többszöri felszólításra mutatkozott be. Az ilyen apró hibák gyakran előfordulnak a robotoknál, mivel szerkezetük rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra.

Fotók

A felmerült kérdésekre válaszolva Isiguro elmondta, hogy Japán piacvezető a játékrobotok terén, és azt is elismerte, hogy az ország áll az amerikai katonai robotok mögött is.

A tudós megjegyezte, hogy manapság a robotok elérhető áron kerülnek forgalomba. Példaként hozta fel, hogy a Softbank japán internetvállalat a közelmúltban mutatta be a Pepper nevű modellt, amely hasonlít a Star Wars C-3PO-jához, és alig kétezer dollárért megvásárolható.

"A robotok ma már megfizethetőek - olyan, mintha egy laptopja lenne az embernek" - jelentette ki Isiguro.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerünk a moziba be: 26. heti filmpremierek

Csütörtökön 4 új filmet kezdenek játszani a hazai mozik. Köztük a Transformers legújabb részét. Jó… Tovább olvasom