Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Élelmiszert gyűjt a katolikus egyház a szegénység éve alkalmából

Élelmiszert gyűjt a katolikus egyház a szegénység éve alkalmából vasárnaptól egy héten keresztül.
A híveket erre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevélben buzdítja - közölte az MKPK titkársága hétfőn az MTI-vel. A körlevélben azt kérik, hogy az egyháztagok hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat és tegyék a templomban erre kijelölt helyre, mert "a legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk".

Jövő héten minden hétköznapi és vasárnapi szentmisén át lehet adni a felajánlásokat, amiket a karitász juttat majd el a rászorulókhoz. A dokumentum emlékeztet arra, hogy az adományozással egy ősegyházi hagyományt elevenítenek fel, amikor az első század keresztényei a kenyértörésre hozták magukkal a szegényeknek szánt adományaikat. Az MKPK körlevele megjegyezte: a nagyböjti időben különösen aktuális a segítségnyújtás a húsvétra való lelki előkészület jegyében. Mint írták, a katolikus egyház kétezer éve küzd a szegénység ellen a maga lehetőségeihez mérten. Az MKPK titkársága rámutatott: a 2010-es évet az Európai Unió a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének nyilvánította.

Az ehhez kapcsolódó hivatalos tájékoztató - ami megtalálható a www.szegenysegeve2010.hu honlapon - hangsúlyozza: "kontinensünkön a szegénység 80 millió embert fenyeget. Ennyien élnek bizonytalanságban, ennyi embernek kell nélkülöznie azt, amit mások természetesnek vesznek." Az EU dokumentuma szerint az átlagnál veszélyeztetettebbek a gyermeket nevelő családok, ezen belül elsősorban a nagycsaládok és az egyszülős családok, az idősek, a fogyatékkal élők és a bevándorlók.

Az EU-ban körülbelül 19 millió gyermek él szegénységben. Ugyanez a forrás kiemeli: a szegény háztartásokban felnövő gyermekek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szegénységből egész életük során nem tudnak kitörni. Õk számos, egymással összefüggő nehézséget tapasztalnak: rossz lakáskörülmények között élnek, elégtelen egészségügyi ellátásban részesülnek, korlátozottak az oktatással kapcsolatos lehetőségeik, és nem jutnak megfelelő minőségű ételhez és ruházathoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sandra Bullock történelmet írt

Még soha nem fordult elő, hogy ugyanaz a színész ugyanabban az évben az Arany Málna-díjat és az… Tovább olvasom