Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Elárverezik a fegyvert, amellyel Verlaine megsebesítette Rimbaud-t

Elárverezik azt a pisztolyt, amellyel Paul Verlaine 1873 júliusában Brüsszelben megsebesítette Arthur Rimbaud-t - jelentette be szerdán a Christie's aukciósház, amely november 30-án Párizsban tartja az árverést.
1873. július 10-én 14 órakor két lövés dördült el a brüsszeli rue des Brasseurs (Serfőzők utcája) egyik szállodai szobájában. Verlaine, aki akkor 29 éves volt, rálőtt a nála 11 évvel fiatalabb Rimbaud-ra. Az egyik golyó a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott. Így végződött a francia irodalom leghíresebb lövése.

A támadás véget vetett a két francia költő közötti gyöngéd viszonynak. Rimbaud feljelentette a Szaturnuszi költemények szerzőjét, akit őrizetbe vettek, bíróság elé állítottak és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek.

A fegyver hétmilliméteres hatlövetű revolver. Verlaine aznap reggel vásárolta egy brüsszeli fegyverkereskedőnél 50 tölténnyel együtt.

A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a Montigny fegyverkereskedésnek, ahonnan 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, hogy áruba bocsátja. A fegyver leütési ára a várakozások szerint 50 ezer és 60 ezer euró (15-18 millió forint) között lesz.

A vita a két férfi között még 1873 májusában kezdődött. Verlaine és Rimbaud igencsak viharos szerelmi életet élt. Verlaine újra kapcsolatba kívánt lépni a feleségével, Matilde-dal, akit 1870-ben vett nőül, egy évvel azelőtt, hogy a Részeg hajó szerzőjével találkozott. A sokadik vita után faképnél hagyta Rimbaud-t, és Brüsszelbe utazott, Rimbaud pedig utána ment. Ismét heves viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni. Ittak, sírtak, elmerültek a véget ért szerelmeket követő reménytelenségbe.

Alig kötözték be a kezét a kórházban, Rimbaud máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette.

Verlaine a börtönben töltött 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét, amelyeket a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című kötetekben helyezett el.

Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után, Stuttgartban, ahol Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózavers-sorozatának kéziratát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fügét vadászó orangutánról készített kép lett az év természetfotója

Fügét vadászó orangutánról készített kép lett az év természetfotója
Az amerikai Tim Laman a Gunung Palung Nemzeti Park esőerdejében kapta lencsevégre egy távirányítású fényképezőgéppel a jelenetet. Tovább olvasom