Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Eladó London leghíresebb magyar étterme

Eladó London leghíresebb magyar étterme, amely konyhája mellett a brit nagypolitika balszárnyának törzshelyeként is évtizedekig közismert volt.
A Gay Hussar a híres-hírhedt londoni vigalmi negyed, a Soho keleti szélén húzódik meg egy kis utcában immár hatvan éve. Az igényes választékot kínáló - és ennek megfelelően meglehetősen drága - éttermet a svájci-walesi Victor Sassie alapította 1953-ban. Sassie még a második világháború előtt Magyarországon tanulta a vendéglős szakmát, és Londonba visszatérve Budapest néven nyitotta meg első éttermét 1939-ben.

Igazi hírnévre azonban a Gay Hussar tett szert, amely nem csupán a londoni magyar közösség, hanem a brit politika baloldalának meghatározó egyéniségei körében is rendkívüli népszerűvé vált.

A legismertebb törzsvendégek között volt Michael Foot, a brit Munkáspárt egykori vezetője, a Tony Blair volt kormányfő által később a politika süllyesztőjébe küldött - bár mostanság feltámadni látszó - hagyományos, "szocialista" Labour talán legnagyobb hatású ideológusa, a háború utáni brit politika legalább annyira ellentmondásos, mint amennyire kiemelkedő figurája.

Rendszeresen megfordult itt a "régi" Munkáspárt politikai irányvonalát évtizedekig meghatározó személyiségek közül Ian Mikardo, Roy Hattersley, valamint Barbara Castle, aki a Labour 1945-ben aratott, Winston Churchill miniszterelnökségének véget vető földcsuszamlásszerű győzelme után került be a parlamentbe, és 1979-ig szolgált képviselőként.

Fotó:Rick Piper Photography
Fotó:Rick Piper Photography

Sokszor látták a Gay Hussar asztalainál a régi Labour nagyjai közül Aneurin Bevant, a brit jóléti állam egyik megalapozóját, az 1945-ös munkáspárti kormány egészségügyi miniszterét, aki létrehozta a modern nyugati gazdaságok történetének első teljesen ingyenes, mindenki által alanyi jogon igénybe vehető állami egészségügyi szolgálatát, a ma is létező NHS-t.

A The Guardian beszámolója szerint azonban az étterem jelenlegi tulajdonosa, a Corus Hotels eladásra hirdette meg a magyar gasztronómia és a brit nagypolitika e híres találkozóhelyét. A vezető brit baloldali napilap úgy értesült, hogy a cég 500 ezer font (több mint 170 millió forint) irányárat szabott meg az ingatlan haszonbérleti jogáért.

Az értékesítéssel megbízott ügynökség, a Christie & Co igazgatója, Simon Chaplin maga is azt emelte ki a lapnak nyilatkozva, hogy a Gay Hussar "különleges helyet tölt be" London politikai történelmében, és ma is a brit főváros egyik legnépszerűbb étterme. A szakértő szerint a cég mindezek alapján "komoly érdeklődésre" számít.

Az ügynökség vezetője arról nem tett említést, hogy a majdani új tulajdonosoknak is magyar étteremként kell-e üzemeltetniük a Gay Hussart.

Olvasóink írták

 • 8. xverax 2013. október 27. 18:35
  „7. oxana 2013.10.27. 11:14

  szerinted azt jelenti... szerintem meg nem :D”
 • 7. oxana 2013. október 27. 11:14
  „Kedves hozzászólók, a Gay Hussar azt jelenti, hogy "Vidám huszár". Ez az étterem neve. Mi köze van ennek a homosexuálisokhoz? Megint elszabadult veletek a´piszkos fantázia.”
 • 6. Grof 2013. október 27. 11:05
  „Már megint mia fene baj van a homoszekszuálisokkal?
  Főleg az étel-ital fogyasztásukkal??????”
 • 5. Legs 2013. október 27. 10:45
  „Oda jártak a "Gay"-ok? Szép kis hely lehet :(”
 • 4. Mazzola 2013. október 27. 09:45
  „Az Angol izlese meröben ellentetes a Magyar-eval. Erösset abszolut utaljak es tesztat szinte nem is esznek.Se
  nokedlit.”
 • 3. Pikulics 2013. október 27. 02:11
  „Amikor utoljára ott vacsoráztunk, a legjobb az ásványviz volt...
  Azóta a China Town-ban étkezünk.”
 • 2. xverax 2013. október 26. 20:59
  „:D bizony bizony.... meg is lehet nézni kik is vacsiztak ott...”
 • 1. drKotász 2013. október 26. 20:11
  „Fantasztikus név, Gay , így hívják a homoszexuális srácokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utóbbi öt év legnagyobb vihara közelít Nagy-Britanniához

A brit meteorológiai intézet napok óta figyelemmel követi az Atlanti-óceán felől érkező, az Egyesült… Tovább olvasom