Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ehető rovarokat tenyésztenek a tudósok

Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak.
Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esőerdőkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.

A program a San José közelében fekvő kisvárosban, Santo Domingo de Herediában létrehozott Országos Biodiverzitás Intézetben folyik. Nem csak ehető rovarok után kutatnak, a gombákat is vizsgálják. A kutatóközpontban a Costa Rica-i tudósok munkáját Ugyen Yanchen bhutáni gombaszakértő és Elisabeth Zannou benini rovarszakértő segíti. A közép-amerikai országot történelmi szálak fűzik Beninhez, mivel a gyarmatosítás idején rengeteg rabszolgát hurcoltak át a fekete kontinensről.

"A beniniek sokat tudnak az ehető rovarokról, a bhutániak az ehető gombákról, a Costa Rica-iak viszont a biológiai sokféleség terén szerzett tapasztalataikkal segítik a kutatást" - foglalta össze az együttműködés lényegét Marianella Feoli, a kutatóprogramot működtető alapítvány vezetője. "Beninben a termeszek, szöcskék és tücskök, valamint pillangók és lepkelárvák hétköznapi részei az emberek étrendjének.

Más országokban ínyenceknek működtetett éttermekben szolgálnak fel ilyesmit. Kezdetben sokan gondolták, hogy megbolondultunk, de úgy véljük, a rovarfogyasztás olyan alternatíva, amely nem csak az éhínség legyőzésére alkalmas, de egyúttal a táplálkozási kultúra részévé is válhat" - fejtette ki Zumbado. A tudós saját tapasztalataira hivatkozva állította, hogy a Costa Ricán fellelhető hosszú csápú szöcske fokhagymával fűszerezve sokkal finomabb, mint a garnéla. "Megéri megkóstolni.

Lehet sütni, grillezni vagy hagymával nyársra húzva fogyasztani" - sorolta a lehetőségeket a kutató. A lakosság azonban egyelőre túlnyomó részt szkeptikus az új ízekkel kapcsolatban. A meggyőzésükre tett első lépésként a Costa Rica-i város legjobb éttermeiben kínálják a menüben a különleges falatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

Egy felmérés szerint ha a szülők a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát… Tovább olvasom