Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

egyszervolt.hu a legjobb

Az egyszervolt.hu gyerekeknek szóló honlapnak ítélték a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díjat - az elismerést a nemzetközi biztonságos internet napon (Safer Internet Day).

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté vezetésével - és mások között Kósa Éva pszichológusnak, Mlinarics Józsefnek, a Magyar Tartalomipari Szövetség ügyvezető elnökének és Székely Hajnalkának, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökének részvételével - felálló zsűri egyebek közt a jól elkülönülő életkori sávokat, az ennek megfelelő, külön használati módokat ismerte el az egyszervolt.hu weboldalban, amely a Facebookon megrendezett szavazás közönségdíját is elnyerte, és jogosult képviselni Magyyarországot az európai döntőben is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Rendezvény és Oktatási Központjában megrendezett konferencián a tudatos fogyasztói magatartásra való nevelésért díjjal ismerték el a www.energiasuli.hu, a környezettudatos magatartásra való nevelésért díjjal pedig az erdojarojatek.cvn.hu internetes oldalt. Minőségi gyermek animációs tartalom különdíjban részesült a www.minimax.hu, a gyerekek nyelvi kultúrájának fejlesztéséért pedig a www.okosito.hu nyert különdíjat.
A kiírás szerint olyan honlapokat díjaztak, amelyek a 6-12 éves korosztály számára minőségi, a gyerekek javát szolgáló, vonzó tartalmaknak adnak helyet.

A konferenciát az Európai Unió Safer Internet Plus programjának hazai konzorciuma szervezte. A felszólalások közös nevezője az a megállapítás volt, hogy az internet hatalmas tanulási, szórakozási és kapcsolattartási lehetőségeket nyújt, ugyanakkor a játékfüggőségtől a gyermekpornográfiáig és a zaklatásokig egyúttal komoly veszélyeket is rejt magában, ami ellen közös fellépésre van szükség a hatósági, a civil és a piaci szereplők részéről.

Edvi Péter, a konzorciumban szerepet vállaló Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, a konzorcium vezetője egyebek közt arra buzdította a bankokat, energiatársaságokat, hatóságokat, hogy honlapjaikon nyissanak gyerekeknek szóló rovatokat, ahol elmagyarázzák tevékenységük, szerepük lényegét. Reméli, hogy jövőre akár egy minisztériumot is tudnak majd díjazni - mondta.

Szalai Annamária, az NMHH elnöke arról beszélt, hogy nem az internet kártékony önmagában, hanem azok tevékenysége, akik rosszindulatúan használják. Aláhúzta, hogy hatóságként sem az internet mellett, sem az ellen nem foglalnak állást, ugyanakkor megjegyezte: személyesen hasznos jelenségnek tartja a világháló terjedését. Mint kifejtette, manapság sok tizenévesnek a valódi mellett kialakul egy virtuális világbeli személyisége is, ami azért aggályos, mert ebben a világban sokkal nehezebb azonosítani és elhárítani a veszélyeket. Összességében azt üzente a fiataloknak, hogy "maradjanak a valóságban".

Szabó Máté ombudsman szerint az online szférában különösen nehéz megtalálni a szabadság-biztonság "bonyolult libikókájának" egyensúlyi helyzetét. A zsűri elnökeként sajnálatát fejezte ki, amiért "viszonylag kevés" volt a pályázó - reménye szerint a következő években élesedik majd a verseny.

Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa hozzászólásában elmondta, hogy gyermekeknek szóló lelki segélyvonalukon egyre többen jelentkeznek, akiknek az internettel kapcsolatos a traumája. "Tanácsokkal segítjük azokat a gyerekeket, akiket zaklatás ért vagy káros tartalmakkal találkoztak az interneten. Ma már telefonon, emailen és chaten is felvehetik velünk a kapcsolatot. Tavaly közel 50 ezer beszélgetés zajlott le, ezek közül csaknem háromszázban volt vezető téma az internet" - részletezte.

Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója azt szorgalmazta, hogy a digitális ismeretek kerüljenek be már az alapfokú oktatásba. E hiányt addig is pótlandó, bemutatta vállalata újonnan megjelent, gyermekeknek szóló munkafüzetét: a Játékos tanulás - az internet használata című könyvecske 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a négy-nyolc éveseket arra, hogy milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

Szűcs László kitért arra is, hogy egy európai felmérés szerint Magyarországon a 9-16 éves korosztály nagyon hasonló internethasználati szokásokkal rendelkezik, mint nyugat-európai társai; különbség abban mutatkozik, hogy a magyar gyerekek aktívabbak a közösségi oldalakon - nagyon sok online ismerősük van -, ugyanakkor az átlagnál sokkal gyengébbek digitális írástudási ismereteik, szüleik pedig a legkevésbé tájékozottak az internet világában.

Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese bejelentette, hogy a hatóság a jövőben is "szakmai, erkölcsi és anyagi támogatásban" részesíti a Safer Internet Plus program hazai konzorciumát, sőt növelni tervezik a támogatás mértékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszel Tünde dolgozni küldené a Való Világ szereplőit

Tünci szerint az RTL Klub valóságshowjának szereplői rendkívül közönségesek és a henyélés helyett… Tovább olvasom