Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Egyre több kisfiú születik rendellenes nemi szervvel

A svéd tudósok úgy vélik, a környezetszennyezés okozta hormonális zavarokkal és a mesterséges megtermékenyítéssel is magyarázható a növekedés.
A leggyakoribb péniszrendellenességgel, a hypospadiával világra jött kisfiúk aránya az elmúlt 20 évben csaknem megkétszereződött Svédországban - derült ki a svéd Dagens Medicin orvosi szaklapban közzétett tanulmányból. A stockholmi Astrid Lindgren Kórház kutatói feltételezik, hogy a növekedés a környezeti hatások okozta hormonális zavar számlájára írható.

Míg 1990-ben ezerből 4,5 baba született a rendellenességgel, 2009-ben már nyolc. A számok a hypospadia enyhébb és súlyosabb eseteit is magukban foglalják: a húgycső kivezető nyílásának rossz elhelyezkedésétől olyan komoly zavarokig terjedhet a skála, amikor gyakran a csecsemő neme sem állapítható meg - olvasható a tanulmányban.

Az előfordulási arány megduplázódása a szakértők szerint nem magyarázható csupán a klasszikus kockázati tényezőkkel, többek közt a mesterséges megtermékenyítéssel, bár ezek aránya is emelkedett a svédek körében. A környezetbe kerülő hormonmérgeknek szintén lehet szerepe a hypospadia terjedésében.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exbarátnőjével ölette meg magát az elhagyott férfi

Az elhagyott férfi nem tudott beletörődni a szakításba, életének pedig megrázó módon vetett véget:… Tovább olvasom