Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyre igényesebbek a magyar filmek

Egyre igényesebbek a magyar tudományos-ismeretterjesztő filmek, de megfigyelhető, hogy két-három alkotó, illetve műhely már elhúzott a mezőnytől - értékelte a műfajban a 41. Magyar Filmszemlére nevezett alkotásokat vasárnapi nyilvános ülésén a tudományos-ismeretterjesztő filmek zsűrije a MOM Park mozijában.

Mint Török Zoltán filmrendező elmondta, immár elterjedtnek számít a műfajban a játékfilmes eszközök, beállítások használata, ami érezhető minőségi javulást hozott.

A zsűri elnöke, Bálványos Huba képzőművész és Pölöskey István szerkesztő, zsűritag azonban hangsúlyozták: még mindig sok olyan alkotással találkoztak, amelyek érdekes témaválasztásuk ellenére elavult elbeszélői eszközöket, nem kellően magas képi és hangi minőséget alkalmaztak. Török Zoltán beszámolója szerint a 36 nevezett munkából 7-et választhattak a versenyfilmek mezőnyébe, de akadt volna még néhány alkotás, amely befért volna ezek közé.

Sokszor nehéz volt elválasztani a műfaji határokat a tudományos-ismeretterjesztő és a dokumentumfilmek között, ezért időnként felmerül a filmszemlén, hogy egy összefont nem-fikciós kategóriát kellene létrehozni. Ez azonban hátrányos helyzetbe hozná az ismeretterjesztő filmeket - vélekedett Pölöskey István. Mint Török Zoltán elárulta, a nevezett alkotások között számos portréfilm akadt, kevesebb volt a történelmi és a természetfilm. "Hiányoltam a műszaki ismeretterjesztő, +hogyan készül?+ típusú munkákat, amelyek pedig igen népszerűek világszerte" - jegyezte meg a rendező. Bálványos Huba elsősorban a művészettel foglalkozó alkotások számát kevesellte; mint mondta, már csak "egy-két megszállott" foglalkozik műfajjal.

"Sokan panaszkodnak a pénzhiány miatt, de szerintem a magyar tudományos-ismeretterjesztő film az aranykorát éli" - vélekedett Török Zoltán. Mint kifejtette: a műfaj alkotói soha ennyi külföldi díjat nem hoztak haza, rengeteg dvd-t adnak el, fizetős mozielőadásokon vetítik munkáikat, és az internetes csatornákon akár százezres nézőszámokat érhetnek el. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy két-három alkotó, illetve műhely már elhúzott a magyar mezőnytől, ők valóban világszínvonalú műveket hoznak létre - fűzte hozzá a rendező.

Olvasóink írták

  • 1. t-a-ibi 2010. február 07. 22:17
    „Magyar film? --készült de azt nyilvánosan nem vetítik.

    A többi?-- csak itt készült.

    Na majd talán április után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisjátékfilmes zsűri: visszatértek a főiskolások és egyre több a női rendező

Visszatértek a főiskolások és a korábbi éveknél több a női rendező az idei kisjátékfilmes mezőnyben,… Tovább olvasom