Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Egyre elterjedtebb a harmincon túli szülés a brit nők körében

Az elmúlt két évtized során több mint 50 százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik harmincéves koruk után vállaltak először gyermeket Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedekben alapvető változás zajlott le a gyermekvállalás terén. A fogantatások száma folyamatosan emelkedik, ám egyre kevesebb nő vállal gyermeket a tízes, illetve húszas éveiben és halasztja az anyaságot életének későbbi szakaszára.

1990-ben 229 400 harmincon túli kismamát regisztráltak Nagy-Britanniában és Walesben, közülük 12 ezren már a negyvenes éveikben jártak. 2009-ben számuk 356 300-ra nőtt, közülük 26 800 volt negyvenen túli, ám az utóbbi korcsoportba tartozók 29 százaléka végül az abortusz mellett döntött.Ugyanezen idő alatt kétszeresére nőtt az ezer nőre jutó terhességek száma a 35 és 39 éves kor közötti, illetve a negyvenen túli korcsoportba tartozók körében a szigetországban. A fogantatások jelenlegi száma (2009-ben 896 300) meghaladja az 1990-ben regisztrált (871 500) terhességek számát, annak ellenére, hogy a születési arány folyamatosan csökkent a múlt évtized közepéig, amikor azonban a Kelet-Európából érkező bevándorlási hullám hatalmas demográfiai robbanást eredményezett az országban.

A szakértők szerint a jelenség hátterében egyebek között az áll, hogy a nők manapság inkább a karrierjükre összpontosítanak és csak a megfelelő anyagi szint, illetve életkörülmények elérése után vállalkoznak gyermekszülésre. Az egyre modernebb egészségügyi ellátásnak és megtermékenyítési eljárásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé vált a késői gyermekvállalás, illetve a szülési körülményekre vonatkozó elvárások kielégítése.

Nem utolsó sorban pedig a nők gyakran nem érzik készen magukat a családalapításra, illetve az anyagi természetű aggodalmak is hátráltathatják a gyermekvállalási kedvet - sorolta a családalapítás elhalasztására vonatkozó érveket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Olvasóink írták

  • 3. alkana 2011. február 26. 20:38
    „En kinnt elek az egyesult kiralysagba es nem ezt tapasztalom!Tapasztalataim szerint inkabb 22 alatt es kozel a negyvenhez”
  • 2. Csetneky 2011. február 24. 19:50
    „Okos dolog. Így egyre több gyerektől kérdezik a ballagás során: jé, itt a nagymamád?”
  • 1. öröksoproni 2011. február 24. 12:27
    „Ez nem hír. Nálunk is ez a helyzet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombi Alekoszt választotta

A Villa bőgőmasinája Alekoszt hívta párbajra: ez lesz Dávid és Góliát csatája.
Tovább olvasom