Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Egyiptomban betiltották az új Ridley Scott-filmet

Az egyiptomi kormány betiltotta Ridley Scott filmrendező Exodus: Istenek és királyok című filmjét, mivel az "eltorzítja az ország történelmét", valamint a zsidókat is "rasszista" módon ábrázolja.

  A kulturális minisztérium közlése szerint az ószövetségi kivonulástörténetet rendhagyó módon ábrázoló filmet azért tiltották be az országban, mivel annak történelemolvasata ellenkezik az egyistenhitű vallások sugallta Mózes-képpel.

Egyiptom lakosságának többsége muzulmán, azonban az országban számottevő keresztény kisebbség is él.

A cenzorok szerint a film "szándékos és durva történelmi tévedései, amelyek sértik Egyiptomot és ősi történelmét, összességében egy újabb kísérletet jelentenek arra, hogy judaizálja az egyiptomi civilizációt, így a nemzetközi cionizmus hatása ismerhető fel az alkotáson".

 A minisztérium közleményében kifogásolta, hogy a film igaztalanul állítja be úgy az ősi egyiptomiakat, mint "barbárokat", akik zsidókat ölnek és akasztanak fel, miközben az akasztás nem is volt ismert a korabeli Egyiptomban. Emellett a film a zsidókat is "rasszista" módon ábrázolja, amikor mint fegyveres lázadókat állítja be őket, miközben a vallásos iratok a zsidókat gyenge és elnyomott népként festik le.
 

 

 


Istennek a filmben való ábrázolását (gyermekként) szintén érvként hozta fel a minisztérium közleménye a betiltás mellett. Az iszlám világban gyakori a vallásos témájú művészeti alkotások betiltása, mivel a muzulmán vallástudósok a próféták ábrázolását elfogadhatatlannak tartják. A nyugatról érkező alkotások ráadásul sokszor ellentétben állnak az iszlám különböző bibliai figurákról kialakított képével, így például Jézus esetében is, akit a muszlimok szerint nem feszítettek keresztre.

Hasonló sorsa jutott Egyiptomban és számos más muzulmán országban a szintén idei Noé című hollywoodi film is, amelyet a hívők érzéseinek megsértése, valamint a próféták ábrázolása miatt helyeztek tiltólistára.

 Nem Egyiptom az egyetlen muzulmán ország, ahol betiltották a két hét alatt 107 millió dolláros (27 milliárd forint) bevételt hozó Exodus: Istenek és királyok című produkciót. Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek szintén a film betiltásáról döntött. Utóbbi médiatanácsa szerint a film olyan történelmi és vallásbeli tévedéseket tartalmaz, amelyek ellenkeznek mind a Bibliával, mind az iszlámmal. Marokkóban, ahol ritkán tiltanak be filmet, több vetítés után parancsolták le az Exodust a mozik műsoráról, ugyancsak főleg az istenábrázolás miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cápa gyilkolhatta meg a halászt

Ha beigazolódnak a feltevések, decemberben ez lesz a második halálos cápatámadás Nyugat-Ausztrália partjainál. Tovább olvasom