Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Egyiptom visszakérte Nofertiti mellszobrát Németországtól

Visszakérték az egyiptomi hatóságok Nofertiti (Nefertiti) egyiptomi királyné világhírű mellszobrát Németországtól, ám Berlin hallani sem akar a műtárgy visszaadásáról.

Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács, valamint az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma hétfőn Záhi Havvászt, a tanács vezetőjét idézve közölte, hogy elküldték az erről szóló hivatalos kérelmet Németország kairói nagykövetségére és Egyiptom berlini képviseletére. Mellettük Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke is megkapja. A német kormány szerint a fenti alapítványnak küldött levél nem tekinthető hivatalos visszaadási kérelemnek.

Mint a külügyminisztérium szóvivője, Andreas Peschke a kairói hírre reagálva hétfőn kijelentette: műtárgy visszaszolgáltatását célzó kérelemnek az egyik kormánytól a másik érintett kormányhoz kellene irányulnia. Ebben az esetben viszont nincs szó erről, Kairó nem intézett megkeresést a berlini kormányhoz. Hasonlóan elutasítóan nyilatkozott Berlin kormányzó polgármestere, a Neues Museum hivatalos "gazdája".

Klaus Wowereit az ARD televízióban kijelentette: "Véleményünk szerint Nofertiti törvényesen tartózkodik Németországban, és itt is kell maradnia." A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány, a mellszobor jelenlegi tulajdonosa kész együttműködni az egyiptomiakkal. Arról azonban szó sem lehet, hogy a becses műalkotást akár csak kölcsönként is átengedjék rövid időre az arab országnak - hangzott el az ARD-ben. A Kr. e. XIV. századból származó szobor évtizedek óta Berlinben van, jelenleg a Neues Museum egyik különtermében látható. A büszt első helyen szerepel az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácsnak azon a listáján, amely a visszaszerzendő műkincseket veszi számba. A testület összesen hat műkincs visszaszolgáltatását kéri külföldi múzeumoktól - erősítette meg Havvász, aki nem szolgált részletekkel a további öt régészeti kincsről. Az egyiptomi főrégész reményét fejezte ki, hogy a német hatóságok együttműködőek lesznek, így a szobor visszakerülhet Egyiptomba.

Németország azonban már korábban közölte, hogy nem adja vissza a szobrot, mert az álláspontja szerint törvényesen került az európai országba. Emellett törékeny állapota miatt nem lenne alkalmas a szállításra - vélekedtek német szakértők. Nofertiti mészkő mellszobrát 1912-ben találták meg egy német expedíció tagjai Egyiptom déli részén. A régészek 1913-ban felosztották a leleteket. Német részről újra és újra hangsúlyozták, hogy a leletelosztás folyamatát és kimenetelét a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány már többször bemutatta és részletezte. Az egyiptomiak a Nofertiti díszes mellszobrát is tartalmazó leleteket a németeknek adták, így a büszt jogosan van Berlinben - hangsúlyozzák német szakértők. Havvász viszont úgy nyilatkozott, szerinte a mellszobor csalással és a valóság elkendőzésével került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra - állt a Havvász által kiadott közleményben. A büszt szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nofertiti (jelentése: a szépség megérkezett) a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltestvérét fedezte fel Oprah Winfrey

Oprah Winfrey, az amerikai talkshow-k koronázatlan királynője hétfői műsorában azzal képesztette el közönségét, hogy bejelentette: rátalált a féltestvére. Tovább olvasom