Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Egyetlen kattintással elérhető a Vogue teljes archívuma

Immár egyetlen kattintással tanulmányozhatják a Vogue című amerikai divatlap 1892-től megjelent mintegy 2800 számát az interneten a divattervezők, stiliszták és fotósok.
Immár egyetlen kattintással tanulmányozhatják a Vogue című amerikai divatlap 1892-től megjelent mintegy 2800 számát az interneten a divattervezők, stiliszták és fotósok.

"Az egész 400 ezer oldal. Minden itt van" – mondta Matt Dellinger újságíró, multimédia-tervező, a Vogue-ot megjelentető Conde Nast konszern számára a digitalizálást végző csoport vezetője.

A Vogue archívumába való betekintésért kért évi 1575 dolláros (370 ezer forintos) előfizetési díj, azaz egy Dolce & Gabbana vállpántos ruha ára nem kifejezetten olcsó – jegyezte meg Fashion Bomb Daily divatblog. Ha az ember egy New York-i lakásban él, akkor egy hónapig nem fizet lakbért, hogy előfizessen a Vogue archívumára?" – kérdezte tréfásan a szerző.

Dellinger szerint a honlap nagy értéke, hogy minden fotó, minden reklám, sőt 1988 óta minden ruha indexszel van ellátva, így keresőprogrammal gyorsan megtalálható, eltérően a legtöbb internetes archívumtól, ahol csak szöveges keresés működik. Ha valaki például egy Balenciaga rakott ruhát keres, a program elvezeti a lap 1939. szeptember 15-i számához, ahol megtekintheti a mester által rajzolt kis fekete ruha vázlatát.
Más kutatásokból kiderül, hogy a lap 1892. december 17-i első megjelenése óta 12 406 alkalommal hivatkozott Chanelre, 8970-szer Diorra és 6136-szor Yves Saint Laurent-ra, illetve 7381-szer rövidítéssel YSL-ra.
A Vogue első számát tanulmányozva kiderül, hogy "divat és társasági hetilap" volt, amely később kétheti, majd havilappá változott 1973-ban. Címlapján egy kezdő New York-i tervezőnő első műve látható, valamint megtudható belőle a lap londoni tudósítójának köszönhetően, hogy a kutya nagy divat volt azidőtájt.

Az archívumban azonban hiba is akad. A keresőbe a "fel sem kelek 10 000 dollárnál kevesebbért" mondatot beütve nem található meg a lap 1999. októberi száma, amelyben Linda Evangelista topmodell botrányt keltett híres mondatával.

A vetélytárs Harpers'Bazaar nem közölte, hogy digitalizálni kívánná a lapszámokat, akárcsak a Vogue francia, brit, olasz illetve japán kiadása sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 órát maszturbál megállás nélkül a japán rekorder - videó

Közel tíz órát képes megállás nélkül maszturbálni egy japán férfi, ezzel bajnokká önkielégítette… Tovább olvasom