Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Egyesével rajzolja le New York lakóit egy fiatal művész

New York összes lakójának lerajzolását tűzte ki célul Jason Polan. A fiatal művész előzetes megbeszélés alapján, mégis teljesen ismeretlenül készít portrérajzokat az utcán jövő-menőkről.

New York összes lakójának lerajzolását tűzte ki célul Jason Polan. A fiatal művész előzetes megbeszélés alapján, mégis teljesen ismeretlenül készít portrérajzokat az utcán jövő-menőkről.

A 29 éves Polan Every Person in New York című projektje keretében készít portrékat az emberekről, akik e-mailben megbeszélik vele, hol lesznek láthatóak. Polan nem kér nevet vagy telefonszámot, csak azt egyeztetik, hol és mikor lesz látható a portréalanynak jelentkező személy. Segítségként egy-két jellegzetességet is elárul magáról az illető.

A rajzoló és a lerajzolt nem lép kapcsolatba, a művész távolról, általában két perc alatt készíti el a képet.

A rajzok szinte azonnal felkerülnek a http://everypersoninnewyork.blogspot.com/ internetes oldalra. Ha teljesül a terv, a képen szereplők mindegyike hivatalos egy nagy közös ünneplésre - írja a honlapon Polan.

A művész célja, hogy a metropolisz 8,2 millió lakóját megörökítse. Eddig mintegy 17 ezer portrét készített. A The New York Times című lap kiszámította, hogy akkor készítheti el minden helyi lakos portréját, ha kilenc éven át ötpercenként készít egy rajzot - nem számolva a városba látogatókat, illetve a duplázás lehetőségét.

Polan elmondta, ő csak addig rajzol, amíg látja a portré szereplőjét - így van olyan kép, amelyre nyolc perce, de van olyan, amelyre csupán pár másodperce van. Polan ugyanis nem képes emlékezetből rajzolni, csak azt képes papírra vetni, ami épp előtte van. "Ezért gyakran kívánom azt, bárcsak gyorsabban tudnék rajzolni" - mondta a művész.

Bár pénzt nem keres különös hobbijával, Polan mégis felhívta magára különböző cégek, intézmények figyelmét: már a Levis farmermárka, a Jack Spade divatmárka és a Modern Művészetek Múzeuma (MoMa) is megbízói közé tartozik.


Olvasóink írták

  • 2. öröksoproni 2012. március 05. 14:51
    „Ilyet a gyerekem is tud rajzolni. Amúgy miből fog élni?”
  • 1. jóhatudod 2012. március 04. 20:21
    „Hátha valaki ezen a képen felismeri magát annak meg én fizetek egy rundot !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férjével együtt a luxuslakását is elvesztette az X-Faktor mentora

A megcsalt X-Faktor-mentor nem csak férjét veszítette el. Keresztes Ildikónak kellett távoznia a… Tovább olvasom