Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Egy kis komplikáció

Szeretne túljutni a rossz érzésein? Ahhoz először bele kell mennie, meg kell bennük merítkeznie, mert csak úgy úszhat át a túlpartra. (Nem megúszni, átúszni!)

Végzős egyetemisták vagyunk. Másfél éve járunk együtt, közös jövőt tervezünk. Én úgy érzem, megtaláltam az igazit. A szüleim is szimpatikusnak találják Lacit. Eddig szerencsésnek tarthattam magam, mondhatni, simán ment az életem, de tavasszal történt valami: terhes lettem. Felvilágosult emberek vagyunk, védekeztünk, mégis megesett a dolog. Százszor végiggondoltuk a párommal, hogy mit tegyünk: államvizsga, munkahelykeresés, tervbe van véve fél év külföldi tanulmány, nincs saját lakásunk... Nem vállalható. Túl nagy lenne az áldozat, tönkretehetnénk egymás életét, a közös életünket. Hiszen szeretjük egymást, lesz még gyerekünk, családunk, csak ne most! Nem szóltunk senkinek. A küret komplikációmentes volt. Laci teljesen mellettem áll, újra minden a régi. „Csak egy rossz álom volt az egész. Szeretlek!" – mondja. Bennem viszont valami megváltozott, valami más lett, és ez nagyon megijeszt, összezavar, mert szeretni akarom őt úgy, ahogy eddig, de olyan, mintha valami összetört volna itt, legbelül. Ideges, kedvetlen, türelmetlen vagyok a párommal, pedig nem ad rá okot. A szex is ritkább lett. Anyámékat kerülöm. Nyugtalanul alszom és rossz álmaim vannak. Tegnap azt álmodtam, hogy egy zajos buli forgatagában táncolunk Lacival. Aztán hirtelen megszűnik a zene, csend lesz, és a gyéren megvilágított, szürke, üres színpadon már csak mi vagyunk ketten, meg egy kopott lavór. Hát ilyen depis a hangulatom mostanában. A párom szerint pihennem kellene, kikészített a sok stressz. Azt mondja, vegyem észre, minden rendben van, nincs semmi okom arra, hogy így érezzem magam. Tudom, igaza van, és szégyellem is kicsit, hogy nem vagyok elég stabil. Szeretnék a régi önmagam lenni. Mit tegyek?


Szomorúsághoz való jog

Kedves kisasszony!
Kérem, higgye el, hogy igenis van oka arra, hogy így érezze magát ebben a helyzetben. Egyébként nincs ˝szabványos lelkiállapot˝, amelyben éreznie kell magát egy nőnek ilyenkor, de ha volna is, egészségtelen dolog lenne arra törekednie. Fogadja el, hogy az érzései valóságosak és a sajátjai. Látom, keresgéli a szót, amely leírná, mit is érez: idegesség, türelmetlenség, kedvetlenség? Én azt sejtem, találóbb lenne az a szó, amit a múlt században, a droggyárak uralma előtti korszakban még közkeletűen használtunk; úgy hangzik, hogy bánat. Ne engedje meg, hogy elvegyék öntől a bánatát, ez jogosan az öné! Ha ezt is elveszíti, nagyon csupasz marad.


Az érzelmek folyama

Szeretne túljutni a rossz érzésein? Ahhoz először bele kell mennie, meg kell bennük merítkeznie, mert csak úgy úszhat át a túlpartra. (Nem megúszni, átúszni!)

Nézzük konkrétabban, hogy mi mit jelent:

– Nem belemenni azt jelenti: elfojtani, lehazudni. Áh, nincs is itt semmiféle lelki trauma, se veszteség, se fájdalom, legfeljebb csak stresszzavar, persze egészen más magyarázattal. Keressünk inkább egy szalonképes diagnózist és ahhoz valami szalonképes gyógyszeres terápiát!

– Belemenni azt jelenti: szembenézni a valósággal és önmagával.
Ön hozott egy döntést, átgondolta, vállalta. Ám a következmények soha nem számíthatók ki teljesen. Személyiségének ismeretlen, mély rétegei érzékenyen megérintődtek és most érzéseken, indulatokon, álmokon keresztül üzennek önnek. Az érzései rosszról szólnak: rossz dolog történt. Ez annak ellenére igaz, hogy az ellenkező döntés se lett volna jó. A kocka el van vetve. Ami most önnel van, az sors, egy sors a lehetségesek közül. A sorsot nem lehet kipihenni, nem lehet megoldani, csak elvállalni, elhordozni lehet és küzdelemmel megkeresni benne igazi önmagát. (Aki nem vállalja a sorsát, azt a sorsa se vállalja.)


Átúszni a túlsó partra

Maradnék a ˝folyó˝ metaforánál, mert ez magában foglalja a ˝megtisztulás˝, az ˝újjászületés˝ gondolatkörét is, ami esetünkben rejtett előnyöket hordoz. Magam mögött hagyva a rossz érzéseket, átúszni a túlpartra, és ott megtalálni a régi, az igazi énemet – nos, ez csak a „megbocsátáson" keresztül lehetséges. Ez olyan törvény, olyan igazság, amit a pszichoterápiának is tekintetbe kell vennie, függetlenül attól, hogy a páciens hívőnek vagy hitetlennek hiszi magát. A trauma megkötöz és megállítja az időt. (˝Nem tud túljutni a sérelmén.˝) A megbocsátás le- (fel-, el-) oldoz a traumától, vagyis: szabaddá tesz.

A követendő lépések, receptszerűen:

1. Menjen bele a bánatfolyóba, és hallja meg a panaszokat, amiket üzen! Tartson lelki kárfelmérést! (Ehhez általában a tudattalan lelki részekkel is szükséges pszichoterápiásan dolgozni.)

2. Igyekezzen tisztán látni: mi az ön sara (bűne) a károkból, és mi a sorscsapás (reális bűntudat).

3. Tudatosítsa a korlátait, ne feledje, hogy milyen pici porszemek vagyunk a világmindenségben. Fejezze ki őszintén, hogy nagyon sajnálja, bánja, ami a veszteségből önön múlt, és sirassa el azt is, ami nem önön állt (gyászmunka).

4. Gondolatban kérjen bocsánatot mindenkitől, akit megbántott, akinek a sorsát önkényesen eltérítette és bocsássa meg mindenkinek, aki önnek rosszat tett. Önmagát és a párját ki ne hagyja a sorból!
Ha ezzel megvan, akkor átúszott, kimászhat a partra. The show must go on.

Hát, ennyi.

Olvasóink írták

  • 1. Domb 2010. július 09. 23:46
    „Kemény beszéd ez: ki hallgatja őt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme a legszebb gimis lány: gyönyörű, szőke, hosszú combú

A gyönyörű, szőke, hosszú combú Gerencsér Lilla (18) lett a legszebb középiskolás lány.
Tovább olvasom