Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Egy francia könyvkiadó pert indított a Google ellen

Az egyik legjelentősebb francia könyvkiadó, a Seuil kezdeményezésére az 530 francia kiadót tömörítő országos kiadói szövetség (SNE) pert indított a Google internetes keresőóriás ellen, amiért az a szerzők és a kiadók előzetes engedélye nélkül működteti több millió könyv online publikálási programját.

A párizsi legfelsőbb bíróságon csütörtök délután megkezdődött hamisítási per középpontjában a szerzői jogok tiszteletben tartásának kérdése áll: a Google France és az amerikai anyacég, a Google Inc. ellen - amely négy éve próbálkozik a könyvek digitális kiadásával - 2006-ban nyújtottak be keresetet a francia kiadók.

Az eljárást kezdeményező Hervé de La Martiniere, a Seuil tulajdonosa szerint míg kiadójától 2006-ban 3-4 ezer kötet volt megtalálható a Google digitális gyűjteményében, mára duplájára nőtt ez a szám. "Ezt valamilyen módon meg kell állítani. Azért örülök, hogy végre megkezdődik a per, mert határt kell szabni a problémának, és lehetetlenné tenni a könyvek digitalizálását a szerzők vagy a kiadók előzetes beleegyezése nélkül" - hangsúlyozta a France Info hírrádióban a kiadó.

La Martiniere ugyanakkor leszögezte: "személy szerint semmi bajom a Google-lal. Nagyon szeretem ezt a keresőprogramot, de elviselhetetlen, hogy ellopják a termékeket, és állandóan kérni kell őket, hogy vegyék le a műveket a világhálóról. Ez teljesen abszurd".

A kiadó elmondta: a Google az eddig digitalizált művekért könyvenként 60 eurós kártérítést ajánlott, de ezt a francia kiadók nem fogadták el, mert nem kártérítést szeretnének, hanem egyértelmű jogi szabályozást arról, hogy a Google-t, illetve a szerzőket milyen jogok illetik meg a digitalizálás esetén.

Arra a kérdésre, hogy más országok kiadói miért nem indítottak pert a digitális gyűjtemény ellen, La Martiniere azt válaszolta: a Google megtámadásához nagyon sok pénz és kiváló ügyvédek kellenek. Véleménye szerint az amerikai kiadói szervezetek azért kötöttek végül megállapodást a Google-lal, mert nem maradt pénzük a jogi eljárás folytatására.

Az Egyesült Államokban a szerzők és kiadók külön-külön indított peres eljárásait követően a feleknek tavaly októberben sikerült megállapodniuk, de az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn azt kérte egy bíróságtól: nyilvánítsa semmisnek a megállapodást.

A minisztérium beadványából úgy látszik, hogy támogatja a megegyezés létrejöttét, de úgy ítéli meg, hogy bizonyos részletek még tisztázásra szorulnak. Ide sorolja az úgynevezett árva műveket, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai, illetve a külföldi szerzők könyveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az indiai űrszonda nyomokban jelen lévő vízmolekulákat mutatta ki a Holdon

A Chandrayaan-1 indiai űrszonda csupán a nyomokban jelen lévő vízmolekulákat mutatta ki a Holdon,… Tovább olvasom