Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Egy fehérje miatt öregszik el a petesejt

Egy fehérje szintjének csökkenésével magyarázzák brit kutatók azt a tényt, hogy a nők életkorának előrehaladtával egyre több a rendellenes petesejtjük - idézte a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A Newcastle-i Egyetem kutatóinak a Current Biology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmánya szerint a kromoszómák megfelelő kettéválásához nélkülözhetetlen kohezin nevű fehérje mennyisége csökken a korral.
A rendellenes petesejtek miatt terméketlenség, vetélés vagy olyan állapotok alakulhatnak ki, mint a Down-szindróma. Azt eddig is tudták a szakemberek, hogy a problémák a petesejtben jelen lévő kromoszómák rendellenes számával hozhatók összefüggésbe, ennek okát azonban nem ismerték.Az ivarsejteket kivéve testünk minden sejtje két kópiát tartalmaz minden egyes kromoszómából. A kohezin az a fehérje, amely összeköti a kromoszómákat az ivarsejtekben, ezáltal jelenléte nélkülözhetetlen a jól zajló osztódáshoz. Ha túl kevés a kohezin, a szerkezet túlságosan "lötyögő" lehet ahhoz, hogy egyenlően történjék meg a szétválás.
A petesejteknél további probléma, hogy a kromoszómákat összetartó fizikai kapcsolat a születés előtt jön létre, ám a kohezin segítségével fenn kell maradnia egészen a peteérés előtti megkettőződésig, amely évtizedekkel később lehet.A brit kutatók egérkísérletekben követték nyomon a petesejtben lévő kromoszómákat a szétválás folyamatában. Megállapították, hogy az idősebb nőstényeknél a kohezin csökkent szintje azt eredményezte, hogy a kromoszómák csapdába estek, és nem voltak képesek megfelelően kettőződni, ami hibás kromoszómaszámhoz vezetett. A vizsgálatban szereplő egerek életkora a negyvenes évei elején járó nők életkorának felelt meg.
Mint Mary Herbert kutatásvezető elmondta, megállapításaik arra utalnak, hogy a nők harmincas éveinek közepétől bekövetkező termékenységi visszaesés fő oka a kohezin szintjének csökkenése lehet.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2010. szeptember 06. 09:27
    „Mindennek megvan a maga ideje...így a szülésnek is. Nem hiszek a mai kor divatjában, hogy jóval 40 fölött még szülni akarnak a nők. Mert korábban minden előbbre való volt. Szerintem ez egyfajta önzés..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Axl Rose az íreket is kiborította

Igencsak próbára tette az ír rajongókat az Axl Rose énekes vezetésével színpadra lépő Guns N' Roses… Tovább olvasom