Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Egér a Marson? Létezhetett valamikor élet a vörös bolygón

A Marson valamikor biztosítottak lehettek az élethez szükséges feltételek, így jelen volt a víz is - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).

Az első európai Mars-szonda, a 2003-ban felbocsátott Mars-Express, valamint az amerikai űrszonda, a 2005-ben indított Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), a NASA Vörös bolygó körüli pályán keringő "felderítőegysége" olyan hidratált szilikátokra bukkant az északi félteke "lapályos" területein, amelyek a víz egykori jelenlétére utalnak.

A Science-ban megjelent tanulmány szerint a víz négymilliárd évvel ezelőtt volt a Mars felszínén. Ám mint a tanulmány vezető szerzője, Jean-Pierre Bibring, a Párizsi Egyetem kutatója rámutat, a "vizes állapot" mindössze néhány százmillió éven át tartott.

"Kimutatható a víz egykori jelenléte, ám szó sem volt nagykiterjedésű óceánról" - magyarázta Bibring, hozzátéve, hogy a marsi kéreg egyforma módon hidratálódott északon és délen.

A francia tudós következtetései ellentmondanak annak a véleménynek, amelyet egy amerikai kutatócsoport fejtett ki a Nature Geoscience című szaklap június 13-i számában publikált tanulmányában: a tudósok azt állították, hogy 3,5 milliárd évvel ezelőtt hatalmas óceán borította a Mars felszínének harmadát.

"A Mars 3,5 milliárd évvel ezelőttre már elveszítette légkörét, így nem maradhatott meg a víz stabil folyékonyállapotban a felszínén" - hangsúlyozta a francia kutató. Mint kifejtette, létezhettek ugyan hatalmas folyamok, ám a felszíni vizek hiányában nem volt, ami táplálhatta volna az állandó óceánokat.

"Amennyiben a légköri nyomás és a hőmérséklet nem tette lehetővé a víz megmaradását stabil folyadékállapotban, ennek egy része elpárologhatott, a többit pedig a talaj szívhatta be. A víz néhány napig vagy hétig maradhatott a felszínen, de semmiképp sem évmilliókig " - mutatott rá Bibring.

A hidratált szilikátokat az északi síkságok becsapódási krátereiben fedezték fel, ahol ősi kéreganyagok kerültek a felszínre. Az ESA korábban hasonló ásványokat a déli hegyvidékeken fedezett fel.

Olvasóink írták

 • 7. Lehel54 2010. június 29. 07:21
  „Politikusok nem voltak?”
 • 6. akela4 2010. június 28. 21:48
  „Egy a biztos, hogy mindenki a saját igazát erőlteti, de hiszen itt a mi sárbolygónkon is minden cigány a maga igazát tartja igaznak, úgy ez igaz a legtöbb önjelölt tudósra is, mert képtelen összefüggéseiben és távlatokban gondolkozni!
  Még ami a földön kézzel fogható, arról is bebizonyosodhat még az ellenkezője is!
  Nem egyszer az óceán partján talált fadarabból még a hajóskapitány életkorát is megállapították az önjelölt tudósok!
  na ehez kell a gombot felvarrni és hinni!”
 • 5. VJack 2010. június 28. 21:27
  „A cikk címadójának gratula. A szövegben egy büdös szó nem esik életről, egérről, még mikrobáról sem, csak vízről. Nem baj, majd legközelebb....”
 • 4. oPTiKa 2010. június 28. 20:14
  „Nagyon korlátolt az, aki szerint víz nélkül nem képzelhető el élet...
  Igenis előfordulhat. Max. nem olyan, mint a miénk...”
 • 3. b.zoli 2010. június 28. 19:21
  „Egér??? nem is olvastam a cikkben róla ...”
 • 2. b.zoli 2010. június 28. 19:15
  „EGÉR??????? nem is szerepel a cikkben egér :)”
 • 1. arrabonem 2010. június 28. 16:50
  „Sajtból van a Mars?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 új gént fedeztek fel

A 2-es típusú cukorbetegség hátterét felderíteni kívánó eddigi legnagyobb genetikai kutatásban 12 új… Tovább olvasom