Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Eddig ismeretlen dionszauruszfajt találtak

Eddig ismeretlen dinoszauruszfajta maradványait fedezték fel Dél-Afrikában, a paleontológusok szerint a lény, amely a Sauropoda elődje lehet, segíthet megmagyarázni, hogy hogyan voltak képesek ezek a teremtmények a legnagyobb szárazföldi állatokká válni.
A fosszíliára Marc Blackbeard doktoranduszhallgató bukkant, aki két dél-afrikai helyszínen végzett feltárásokat. Az Aardonyx celestae hiányos csontvázát Adam Yates ausztrál paleontológus mutatta be egy szerdai johannesburgi sajtótájékoztatóján, s a felfedezésről a Királyi Társaság folyóiratában, a Proceedings of the Royal Society B legújabb számában jelent meg tanulmány.

A dinoszaurusz, amely körülbelül 197 millió évvel ezelőtt, a korai jurakorban élt, növényevő volt. Aprócska volt a feje, testhossza viszont elérte a 7 métert, magassága pedig 1,7 méter körüli volt. Az Aardonyx celestae 5 centiméteres karmokkal büszkélkedett, "felegyenesedve", a hátsó végtagjain közlekedett, ám előfordultak esetek, amikor mind a négy lábára "lehuppant".

A dinoszaurusz testsúlya 500 kilogramm körül lehetett, a bordáin úgynevezett növekedési gyűrűket találtak, ami arra utal, hogy egy még nem teljesen kifejlett példányról van szó. A paleontológusok szerint a dinoszaurusz körülbelül tízéves korában múlt ki.

Adam Yates szerint az Aardonyx celestae a szauropodák, korábbi elnevezésük szerint brontoszauruszok több jellemző vonásaival rendelkezik, s a köztes evolúciós láncszemet jelenti.

"Bepillantást enged abba, hogy milyenek lehettek az első lépések a szauropodák kifejlődésének útján" - magyarázta az ausztrál paleontológus, kinek reményei szerint Dél-Afrikában őslénytani kincsesbányára lelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új lemezén énekel és imádkozik XVI. Benedek pápa

A lemez anyaga kórusmunkákból, Mária-imádságokból, valamint kortárs komolyzenei művekből lett… Tovább olvasom