Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

E-mail helyett a Facebookon támadnak a csalók

Izgalmas videókkal, akciókkal, ingyenes telefonokkal csalják veszélyes oldalakra a Facebook-felhasználókat a kiberbűnözők.
Miközben a Facebookon egyre trükkösebb és megtévesztőbb csalási módszerek ütik fel a fejüket, aközben a levélszemét mennyisége valamint az e-mailek mellékleteként terjesztett kártékony programok száma folyamatosan csökken - írja a computerworld.hu.

A Commtouch Labs kutatói 2011 utolsó negyedévét vizsgálva megállapították, hogy a Facebookon a legtöbb károkozás olyan megtévesztő trükkök révén következik be, amelyek ingyenes ajándékokkal, kedvezményekkel, kuponkódokkal hitegetnek. Emellett a csalók nagyon gyakran tesznek közzé hírességekkel vagy jelentős eseményekkel kapcsolatban olyan bejegyzéseket, amelyek érdekesnek kikiáltott weboldalakra csalják a felhasználókat. Sokszor izgalmas videókat ígérnek, azonban eközben olyan weblapokra vezetik az internetezőket, amelyekről kártékony programok kerülhetnek a számítógépekre. A Commtouch Labs szerint az elmúlt hónapokban sok olyan üzenet terjedt a Facebookon, amelyek Steve Jobs halálhírével foglalkoztak, és gyakran ingyenes iPad vagy iPhone készülékeket ígértek. Emellett viszonylag gyakran tűntek fel olyan bejegyzések is, amelyek különféle ajándékokért cserébe kérdőívek kiköltésére buzdítottak, a valóságban azonban a beígért ajándékokat soha nem kapták meg a felhasználók. A biztonsági cég megállapította, hogy a Facebookban rejlő lehetőségeket kihasználó csalók célja általában az adatszerzés, a hoax terjesztés, a profilok meghamisítása és a kártékony programok terjesztése.


E-mailben tavaly naponta átlagosan 101 milliárd spam terjedt. A negyedik negyedévben pedig az összes levélforgalom 77 százalékát tették ki a kéretlen küldemények. Jó hír, hogy az elektronikus levelek mellékletében terjesztett kártékony programok száma is csökkent, a spammerek leginkább márciustól voltak visszafogottabbak, ugyanis akkor a Rustock botnet megbénításával jelentős erőforrásoktól estek el, és azóta sem sikerült teljes mértékben visszanyerniük a korábbi kapacitásaikat.

Olvasóink írták

  • 1. Agent 2012. január 03. 22:41
    „Nem az a hibás aki kihasználja a tudatlanságot, hanem az, aki ész nélkül kattint bármire, bárhová, mert tudatlan és lusta tájékozódni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végy egy pár királyi gumicsizmát!

Az utóbbi időben nagy sikernek örvend a gumicsizma hétköznapi használata is. Most már az angol… Tovább olvasom