Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Dráguló kínai áruk?A vevőkkel fizettetnék meg a széndioxidot

Kína felvetette, hogy óriási méretű exportjára ne vonatkozzon a készülő nemzetközi klímavédelmi egyezmény. Li Kao vezető pekingi klímaügyi tárgyaló Washingtonban javasolta, hogy a kínai exportcikkek gyártása közben keletkező üvegházhatású gázokért az fizessen, aki kínai árut importál.
A pekingi érv szerint Kína széndioxid-kibocsátásának 20 százaléka keletkezik az exportcikkek gyártásakor. Ezért a kínai árut vásárló gazdag országoknak részesülniük kell a felelősségben. Kína szerint csak így lenne igazságos egy nemzetközi klímavédelmi egyezmény. Li úgy okoskodott, hogy Kína a terméklánc alján helyezkedik el, gyártmányait más gazdag országok fogyasztják, ezért a széndioxid-kibocsátásért a fogyasztó viselje a felelősséget, ne a termelő.

Az utóbbi napokban Kína, Japán és az Európai Unió klímaügyi képviselői folytattak tárgyalásokat a washingtoni kormánnyal, minthogy decemberben Koppenhágában meg kellene kötni a következő klímavédelmi szerződést a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv helyett. Az új megállapodás egyik legfontosabb vitakérdése az, hogy a nagy fejlődő országok, mint Kína és India is vegyenek részt az erőfeszítésekben, hiszen bizonyos mutatók tekintetében már megelőzték a legfejlettebb államokat a felmelegedést okozó gázok termelésében.

Kína és India viszont eddig azt hangoztatta, hogy a Föld felmelegedését a gazdag országok okozták, fizessenek tehát ezek. Erre hivatkozva rúgta fel 2001-ben az Egyesült Államok a kiotói egyezményt. A kínai képviselő kijelentése azonnal kételkedést váltott ki.

Egyes országok képviselői szerint logisztikai őrület lenne megoldást találni arra, hogy a széndioxid-kibocsátást az export célállomásán próbálják szabályozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amstetteni Rém: Szótlanul erőszakolt!

Az első években egy szót sem szólt lányához, Elizabeth-hez Josef Fritzl, csak erőszakolta –… Tovább olvasom