Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Dr. Traccs válaszol

Bőröm, bőröm mondd meg nékem... A fényvédelem és a bőrtípus feltételezett összefüggéseire kérdeztünk rá szakértőnknél, Ádám levele kapcsán.

Nos amiért levelet írok az az, hogy hosszú idő után rávettem magam, hogy elmenjek szoláriumba. Kiskorom óta figyelmeztet anyukám, hogy soha, mert egyből leégek.

Akkor még vörös hajam volt most már inkább barnának mondanám, de azért még megvan egy nagyon enyhe beütése, a szemem barna, szeplős vagyok eléggé bár ez is leginkább kiskoromba jött ki most már nem jellemző csak a régiek megvannak, és persze fehér bőr.Azért bátorkodtam lemenni, mert feltűnt egy ideje hogy nem égek le a napon (bár hogy pontosabban mikor is beszélünk leégésről az most nem tiszta előttem) és gondoltam belevágok. Pár óra múlva furcsa volt, hogy érzékenyebb a bőröm majd észrevettem, hogy teljesen bevörösödött szinte mindenhol. Úgy nézett ki leégtem.Aztán reggel felkeltem és már nem volt annyira érzékeny és a pirosodás is megszűnt, és egyáltalán nem hámlott, most akkor mégsem? Azt már olvastam máshol, hogy az ilyen típusú embereknek nagyon vigyázni kell, de lehetséges, hogy most már nem annyira érzékeny a bőröm és bevállalhatok ilyesmit? Mi pontosan a leégés, hámlik a bőr minden esetben és fáj, esetleg vörös napokon keresztül?

Köszönettel: Ádám
Kedves Ádám!

A szolárium vagy a természetes napfény általi barnulásnál az UV sugárzás bőrkárosító hatásai összegződnek a bőrben. A károsodást fokozza, hogy a barna bőr még nehezebben barnul tovább, és a barnaság egyáltalán nem véd a hosszú távú káros hatásoktól. A szolárium más károsodásokat is előidézhet, kötőhártyagyulladást, bőrpírt, bőrszárazságot. Számos gyógyszer /pl antibiotikumok, vízhajtók/ és kozmetikumok emelik az UV fény iránti érzékenységet. Továbbá a szolárium kibocsátotta UV sugárzás változást okoz a szervezet immunrendszerében is, még nem tudjuk, hogy ez a változás mekkora jelentőségű.Kozmetikai meggondolásból nem javaslom a szolariumozást egyik bőrtípusban sem. A világos bőr, világos szem, világos, vörösbe hajló hajszín a legérzékenyebb bőrtípus, különösen nagy fényvédelmet igényel, és érzékenysége a korral nem szűnik, nem változik.

...egészséges, normális fényérzékenységű bőrön is keletkezhet korai vagy késői károsodás túlságosan erős vagy hosszantartó fény-expozíció hatására...

A "leégés" a napozást követően 4-6 óra múlva jelentkezik, maxiumuát 24 óra múlva éri el, majd néhány nap múlva hámlás követi , és 2-3 hónapig tartó pigmentációval /"lebarnulás"/gyógyul.Kiváltója a középhullámú UVB spektrum /290-320 nm/. Súlyossága a napfényhatás erősségétől és tartamától, valamint a bőr típusától függ. A Fitzpatrick-féle bőrtítpust /I-VI/ a bőr különböző erősségű gyulladásos /leégés/ , illetve pigmentreakciója /lebarnulás/ határozza meg, amely többek között összefügg a bőr-, haj- és szemszínnel. A solaris dermatitis klinikailag az egyszerű bőrpírtól, ödémától a hólyagképződésig terjedhet. Ez utóbbi nagy, szeplőszerű maradandó pigmentációt hagyhat maga után. Ha a bőrgyulladás nem nagy kiterjedésű, nem igényel szakorvosi kezelést, tünetileg vizes rázókeverék, kényesebb testrészekre nyugtató krém ajánlott.

A súlyos és nagy kiterjedésű leégés hőemelkedéssel, rossz közérzettel, hányingerrel járhat, ilyenkor néhány napig intézeti kezelés is javasolt.A krónikus napfénykárosodásokat az UVB spektrumon kívül a hosszúhullámú /320-400 nm/ UVA is okozza. A tünetek egy része csak bőrünk fény-okozta öregedését / ún.photoageing/ jelzi, más részük viszont már rákmegelőző állapot, amelyekből non-melanoma bőrrákok /elsősorban spinalioma/ vagy melanoma malignum fejlődhetnek ki.

Ezért megelőzésük egyben a rosszindulatú bőrdaganatok profilaxisát is magában foglalja. A prevenció a túlzásba vitt napozás kerülését, a mechanikus fényvédelmet /ruházat, védőszemüveg/ és lokális fényvédő készítmények rendszeres használatát jelenti, különösen a szabadban végzett munka, sportolás alkalmával.A mai felfogás szerint a fényvédelmet már gyermekkorban tanácsos elkezdeni a bőrtípusnak megfelelő védőfaktorú lokális készítménnyel. Újabban a gyermekkorben elszenvedett súlyos napégés/ek/nek jelentőséget tulajdonítanak a későbbi melanoma malignum kifejlődésében.

Üdvözlettel:
Dr. Kovács Andrea Éva
bőrgyógyász szakorvos

Nincs tabutéma!
Bátran küldjétek kérdéseiteket a
traccsparty@kisalfold.hu e-mail címre. Tabutéma nincs. Éppúgy utánajárunk szépségápolási (pl. haj- és bőrproblémák), karrierrel kapcsolatos (pl. munkahelyi beilleszkedés, állásinterjú), társkeresési (párkapcsolati és pártalálási nehézségek) kérdéseknek, mint a lelki problémáknak (pl. magányosság, ellenséges környezet hatásai, szerelem, szenvedély) akár pszichiáter bevonásával, de nőgyógyász, szexológus szakembert is keresünk, ha ilyen témában írtok megválaszolandót.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 férfitípus, akiket jobb, ha elkerülsz

Jól választani tudni kell! Halljuk ezt úton útfélen, legyen szó egy kényelmes cipőről, egy dögös… Tovább olvasom