Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Dominánsnak és agresszívnek hatnak a piros pólós férfiak

A megkérdezettek a piros pólósokat ítélték leginkább agresszívnek, dominánsnak, ezen kívül a legbátrabbnak is. Úgy vélték, nekik van a legtöbb esélyük, hogy versenyen nyerjenek.
Dominánsnak és agresszívnek hatnak a piros pólót viselő férfiak egy friss brit tanulmány szerint.

A brit Durham Egyetem antropológiai és pszichológiai tanszékének Diana Wiedermann vezette kutatócsoportja a brit Royal Society Biology Letters című tudományos lapjában számolt be a kutatásról.

A kutatók 50 férfinak és 50 nőnek mutattak húsz olyan fotót, amelyen egy férfi pólója színét számítógéppel manipulálták: pirosra, majd kékre, végül szürkére változtatták azt.

Ezután a résztvevőknek pontozniuk kellett egy-egy 7-ig terjedő skálán, mennyire találják a fotón szereplő embert barátságosnak vagy agresszívnek, valamint alázatosnak vagy agresszívnek.

A piros pólósokat ítélték leginkább agresszívnek, dominánsnak, ezen kívül a legbátrabbnak is. Úgy vélték, nekik van a legtöbb esélyük, hogy versenyen nyerjenek.

Azt is kimutatta a tanulmány, hogy sem a szürke, sem a kék ruha nem kelti az agresszió vagy a dominancia benyomását, és dühösnek sem vélték, ha ilyen színű pólóban látták a férfit a fotókon. Az értékelésben nem tett különbséget, hogy férfi vagy nő pontozott-e.

A piros mind a férfi, mint a női résztvevők számára az agresszió és a düh jelképe volt, a dominanciával azonban csak a férfiak hozták összefüggésbe.

A kutatók szerint eredményeik azt mutatják, létezik összefüggés a piros öltözék és a viselőjéről alkotott benyomás között.

A piros ruha hatása gyakori témája a tanulmányoknak. Ugyanennek az egyetemnek a kutatói tíz évvel ezelőtt azt mutatták ki, hogy a piros mezes sportolók gyakrabban nyernek, mint mások, mivel ez a szín félelmet kelt az ellenfelekben. Robert Barton és Russell Hill, akik a friss kutatásban is részt vettek, annak idején olimpiai ökölvívások és Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzések vizsgálatával jutottak erre a következtetésre.

Más tanulmányokból az derült ki, hogy a pirosba öltözött nőket a férfiak különösen vonzónak, a nők ellenben hűtlennek és a saját kapcsolatukra veszélyesnek tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anne Hathaway új filmjében kolosszális hatással lesz a világra

Nacho Vigalondo írja és rendezi a Colossal című filmet, amelyben Anne Hathaway játssza a főhőst. Egy… Tovább olvasom