Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Dolgozó anya - kövérebb gyerek?

Annál túlsúlyosabbak lesznek a gyermekek, minél többet dolgozik az édesanyjuk - állítja egy egyesült államokbeli tanulmány.

Három neves amerikai egyetem - a Cornell Egyetem, az Amerikai Egyetem és a Chicagói Egyetem - kutatói Taryn W. Morissey vezetésével megállapították, hogy egy gyermek testtömegindexe (BMI) közvetlen összefüggésben áll az anyja munkával töltött éveinek számával.

Az anya által minden hat hónap munkában eltöltött idő átlag mintegy 45 dekagrammal növeli a gyermek súlyát - mutatták ki a szakemberek.

A BMI-t a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg.
Nem mindegy, hogy a gyermek mit lát, tapasztal növekedése során: az állandóan kapkodó, stresszben élő, ezerféle követelménynek megfelelni akaró anyát, vagy egy kiegyensúlyozott, mindenre időt szakító családi miliőt, ahol még a generációk is jól megférnek, ahol még az együtt főzésnek, konyhai szorgoskodásnak is megvannak a lehetőségei. Sajnos a legtöbbször nem választás kérdése, vagy(is) nem szabad választás eredménye a "döntés".

Meglepő módon a mozgás illetve, a televízió-nézési szokások nem befolyásolták az eredményeket - mutattak rá a fent említett kutatók a Child Development című szaklapban megjelent tanulmányukban. Vizsgálatuk során a tudósok tíz amerikai szövetségi államban élő kilencszáz harmadik, ötödik és hatodik osztályos gyermek adatait elemezték ki.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a dolgozó anyáknak alig van idejük élelmiszer-vásárlásra és főzésre. A gyerekek ezért gyakran esznek egészségtelen, zsírban és kalóriában gazdag készételeket.
Ritkán adódik alkalom arra, hogy nyugodtan szemezgessen az édesanya a boltok polcain lévő ezerféle termék között. Az idő szűke mellett a pénzé is közrejátszik ebben.

Az Egyesült Államokban a kisgyermekes anyák hetven százaléka dolgozik. A kutatás végzői szerint ezeknek a családoknak a jövőben több támogatást kellene kapniuk.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2011. február 07. 16:57
    „Nem dolgozik - nincs pénz - nincs kaja - sovány lesz.
    Nem volt nehéz megfordítani.
    Csak hogy én is komoly adatokkal támasszam alá ezt az igen precíz kutatást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzbe hozunk ismét!

Hogyan vegyem rá magam a mozgásra? Semmi kedvem hozzá. Épp így érzel? Ha a lelkesedés alábbhagyott,… Tovább olvasom