Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Dohányzásmentes világnap - Az ÁNTSZ komoly ellenőrzésekre készül

A dohányzást szigorító, a jövő év januárjában hatályba lépő törvény betartásának majdani komoly ellenőrzésére készül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Paller Judit országos tiszti főorvos a dohányzásmentes világnap alkalmából tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: még hét hónap van arra, hogy az egyének, a szervezetek és a hatóságok felkészüljenek a törvény életbe lépésére.

Közlése szerint ez idő alatt az ÁNTSZ kidolgozza az ellenőrzés módszereit. Példaként kiemelte, hogy egy munkahelyen a füst és csikk egyértelmű jel, de emellett keresik azt a módszert is, amellyel nagy bizonyossággal kimutatható a dohányzás - vagyis az, hogy "történt-e égés - az adott helyiségben.

Paller Judit elmondta: a hatóság által kiszabott büntetés "kettős felelősségű", ez azt jelenti, hogy ha valaki például egy munkahelyen rágyújt, akkor a munkáltatót és a munkavállalót is megbüntetik. A törvény szerint az egyénekre kiszabható bírság 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, míg szervezetek esetében 1,5-2,5 millió forint is lehet.

Mint hozzátette, a törvény januári hatályba lépése után három hónapos türelmi időszak következik, csak áprilistól szabnak ki bírságot. Ettől függetlenül fokozott ellenőrzést terveznek, hogy megértessék, komolyan veszik a törvény betartatását.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy a parlament nem a dohányzók ellen, hanem a nemdohányzók védelmében fogadta el nagy többséggel a törvényt. A dohányfüst ugyanis rákkeltő és toxikus – szögezte le, hozzátéve: ennek nincs minimális dózisa, minden légvételnek, minden slukknak egészségkárosító kockázata van.

Kiemelte: a tüdőrák okozta halálozások tekintetében Magyarország világelső, márpedig ennek kialakulása az esetek 90 százalékában összefüggésbe hozható a dohányzással. A törvényi szigorítás ezért három célt szolgál: a dohányzás csökkentését, a nemdohányzók arányának növelését, valamint a passzív dohányzás csökkentését.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője elmondta: ellenőrzéseikről nyilvántartást vezetnek, hogy követni tudják, az egyes helyeken milyen eredménnyel jártak. Az adatok feldolgozása egy külön munkacsoport feladata lesz; a törvény célja az attitűdváltás.

A sajtótájékoztatón Gauden Galea, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodáján belül a nem fertőző betegségek részlegének a vezetője, a dohányzásmentes világnap alkalmából elsőként gratulált ahhoz, hogy áprilisban a parlament megszavazta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását.

Gauden Galea szerint a törvénynek jelentős eredményei lesznek a gazdaságot és az emberek egészségét tekintve. Mint mondta, azon országok közül, ahol bevezették a szigorítást, már néhány hónapon belül 20-40 százalékkal csökkent a kórházakban a szívinfarktusos esetek száma.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2011. május 31. 20:29
    „Most őszintén, mi a francot kell erre 7 hónapot felkészülni (és még utána további 3 hónapig sem osztogatnak büntetést)? Matricát kitenni, aztán csókolom. Szemmel láthatóan már az ÁNTSZ is tűkön ül.
    Az Al-Kotmányt is össze lehetett csapni pár hét alatt, itt meg 1 évig felkészülünk a hamutárca elrakására.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Czigány Zoltán szerkesztő, rendező, író

Életének 46. évében hétfő este meghalt Czigány Zoltán szerkesztő, rendező, író, a Magyar Televízió… Tovább olvasom