Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Döbbenet - Mikrochippel jelölik az AIDS betegeket?

A honatyák Indonézia egyik távoli tartományában egy olyan ellentmondásos törvény mellett voksoltak, amely arra kötelezne néhány HIV fertőzött beteget, hogy mikrochipet ültettessenek be a bőrük alá mintegy a betegség terjedésének a nyomon követése céljából.


Az egészségügyi dolgozók és az emberi jogi aktivisták persze hevesen tiltakoztak a törvénytervezet ellen, de a John Manangsang törvényhozó elmondta, hogy ez az eljárás megkönnyítené a hatóságok munkáját azon személyek beazonosításában, felkutatásában és megbüntetésében, akik szándékosan fertőznek meg másokat. A gyakorlati részletek még kidolgozás előtt állnak, de az előterjesztett jogszabály teljes támogatást élvez a tartományi parlament részéről, és ha elnyeri a szavazatok többségét, akkor a következő hónapban életbe is lép.

Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa, és egyike Ázsia azon országainak, ahol a leggyorsabban növekszik a HIV fertőzöttek száma- 235 millió emberből mintegy 290 ezer érintett a kérdésben, leggyakrabban a droghasználat és a prostitúció adja a hátterét a vírus terjedésének.

A radikális lépést a tragikus egészségügyi helyzettel magyarázták a bizottság tagjai. De az még egyelőre nem tisztázott, hogy ki lenne a fent említett kategóriákba sorolt személy, bár leginkább az „agresszívnak nyilvánított" lakosoknak van rá a legnagyobb esélyük, de arra a kérdésre, hogy ez hány főt érintene, senki nem tudja a választ.

Nancy Fee, az Egészségügyi Világszervezet AIDS-szel foglalkozó szervezete, az UNAIDS országos koordinátora elmondta, hogy a világon nem volt még kezdeményezés arra, hogy a HIV fertőzöttekbe mikrochipet ültessenek, és komoly emberi jogi illetve egészségügyi kérdéseket vet fel. „Senkit nem lenne szabad alávetni ilyen jogellenes és felesleges beavatkozásnak. Ez az embereket még inkább megfélemlíti és a problémát pedig még inkább a fű alatt tarja." – fejtette ki Fee.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtartanák az Interneten vett babát

Megtartaná, és hivatalosan is adoptálná a babát az a holland házaspár, akiket azzal gyanúsítanak,… Tovább olvasom