Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Disznótoron versenyeztek erdélyiek és magyarországiak

Három magyarországi és három erdélyi település csapata versenyzett hétvégén a negyedik alkalommal megszervezett Ízig-vérig elnevezésű disznótoron, ahol a zsűri ugyan kissé belefáradt az evésbe, mégis sikerült győzteseket hirdetni.

Magyarországról Derecske, Mikepércs és Szank, Romániából Korond, Székelykeresztúr és Nagygalambfalva csapatai mérték össze gasztronómiai tudásukat. - A derecskeiek kezdeményezésére létrejött vetélkedőnek a célja az, hogy ismerjük meg egymás hagyományait, ízvilágát - mondta az MTI-nek Gyerkó Levente, Nagygalambfalva polgármestere.


Az igazi disznótoros!
Az igazi disznótoros!


Minden évben más-más erdélyi és magyarországi helyszínen szervezik a rendezvényt, ápolva így a határokon átnyúló testvértelepülési kapcsolatokat. A versenyzők a hízókat tetszés szerint, hagyományosan szúrták le, vagy uniós normáknak megfelelően, kíméletes módszerrel szenderítették öröklétre, majd legjobb tudásuk és településük szokása szerint dolgozták fel a nyersanyagot.

Délelőtt a szenterzsébeti hagyományőrző cigányzenekar húzta a talpalávalót, közben a csapatok perzseltek, bontottak, vérest, májast és kolbászt töltöttek. Az érdeklődők megtekinthették a hagyományos toros asztalokat és a hajdani toros kellékeket bemutató kiállítást. A szekelyhon.ro romániai magyar portál szerint leghamarabb a hagymás vér készült el, majd a lacipecsenye.

A zsűri hősiesen bírta a kóstolást, bár Lóránt Krisztina zsűritag elmondta: nem gondolta volna, hogy ennyire fárasztó lehet egész nap enni. Az ítészek szerint a legjobb hagymásvért Nagygalambfalva, a legfinomabb hurkát Székelykeresztúr, a legjobb lacipecsenyét Korond, a legjobb kolbászt Mikepércs, a legfinomabb töltött káposztát Korond, a legkiválóbb toros káposztát pedig Szank csapata készítette.

A legeredetibb helyi különlegességgel Derecske csapata rukkolt elő, a hagyományos pálinkák közül a szankiak fogópálinkája nyerte el a zsűri tetszését.

A legjobb "szúrónak" járó elismerést a nagygalambfalvi Szőke Levente érdemelte ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Dick Francis zsoké és krimiíró

89 éves korában elhunyt Dick Francis hivatásos brit zsoké és számos bűnügyi regény szerzője -… Tovább olvasom