Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Die Welt-riport a médiatörvény ellenzőiről

Elvégre európaiak vagyunk, az EU közepén címmel közölt budapesti riportot hétfőn a Die Welt, alcímében megállapítva: Budapesten ellenállás kezd kibontakozni az új médiatörvénnyel szemben.

Thomas Rose, a német konzervatív újság munkatársa felidézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég az Európai Parlament előtt "a magyar nép megsértésének" minősítette a vitatott médiatörvényt bíráló külföldi hangokat. "Önöknek valószínűleg inkább az nem tetszik, hogy hazánkban kétharmados többséggel bíró kormány van hatalmon" - felelte Orbán a bíráló EP-képviselőknek.

Nem csak Brüsszel figyelmeztette nyomatékosan a héten Budapestet a törvény módosítására: Magyarországon is kezd megfogalmazódni a bírálat Orbánnal szemben - folytatódik a riport. Rose idézi Förkel Róbert fiatal mérnököt, aki saját tiltakozó csoportot hozott létre a Facebookon; ehhez időközben már 76 ezren csatlakoztak. Förkel szerint a médiatörvényt el kell dobni, és teljesen újat kell kidolgozni.

A német lap tudósítója fölkereste Molnár Pétert, aki egykor Orbánnal együtt kezdett politizálni a Fideszben. Ugyanabban a kollégiumban laktak, és politikai meggyőződéseik is közösek voltak. Amikor Orbán a liberális Fideszt jobboldali-nemzeti irányvonalra terelte át, Molnár kilépett, és egy másik liberális párthoz csatlakozott. Szerinte a sajtószabadság kulcskérdése az, vajon a kormányon lévőknek sikerül-e "önmérsékletet" tanúsítaniuk a kritikus hangú sajtóval szemben. "Hatalomra jutva még a legliberálisabb politikus is jellempróbán esik át: képes-e elviselni a bírálatot, vagy pedig szembefordul a bírálat forrásával, és megpróbálja megsemmisíteni azt" - fogalmaz Molnár, a Közép-Európai Egyetem tanára. Szerinte az új jogszabály, amelynek értelmében a médiafelügyelet szerveiben kizárólag a kormánypárt emberei foglalnak helyet, alkotmányellenes, mivel korlátozza a sajtószabadságot.

A német újságíró ellátogatott a Tilos Rádió szerkesztőségébe is. Kovács Kinga szerkesztő azt állítja: nem véletlen, hogy a médiaellenőrök első intézkedése őket sújtotta. "Zavarja őket, hogy nálunk mindent szabad, az emberek mindent maguk csinálnak, és nincs mit ellenőrizni" - mondja.

A riport a Kossuth téri tüntetésről szóló tudósítással ér véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél perc a világhírig

Fél perc. Mindössze ennyi kell, hogy több mint 60 ország zenerajongó közönsége, és a szakma nagyjai… Tovább olvasom