Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Csütörtökön jönnek a hullócsillagok, s várhatók tűzgömbök is!

Augusztus 12-én éjszaka várható a Perseida meteorraj idei maximuma, de már a hét elején is érdemes figyelni a hullócsillagokat, különösen a késő éjszakai, hajnali órákban.


A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla.


Győrújbaráti amatőr csillagász a látványos hullócsillagokról

A csütörtök hajnalban érkező, s látványos fényjátékot ígérő 
hullócsillagok kapcsán portálunk megkérdezte Farkas Boglárka 
győrújbaráti amatőr csillagászt, aki csillagászati blogot is vezet a kisalfold.hu-n.

"A lényeg, hogy fényszennyezéstől mentes, sötét helyszínt válasszunk"

"Ha valaki meg szeretné tekinteni ezt az égi jelenséget, akkor 
mindenképp javaslom, hogy hagyja maga mögött a városokat, és sötét területre menjen. A napfogyatkozással ellentétben a hullócsillagoknál ugyanis nem számít, hogy földrajzilag hol tartózkodik a megfigyelő – a lényeg, hogy fényszennyezéstől mentes, sötét helyszínt válasszunk.


Perseidák 2005-ben. Most is hasonló műsor várható.
Perseidák 2005-ben. Most is hasonló műsor várható.


2002 novemberében volt szerencsém részt venni egy Leonidák expedíción, ahol rengeteg, ezernél több meteort figyeltünk meg. Most csütörtökön a Perseidák esetében ennyire sok meteorra nem számíthatunk, de ameddig a nap nem kell fel, addig több száz, óránként pedig több tucat hullócsillagban gyönyörködhetnek a csillagok szerelmesei.

Tűzgömbök is várhatók csütörtökön

Ez a meteorraj valószínűleg bővelkedni fog bolidákban, vagyis tűzgömbökben is. Az előrejelzések szerint inkább a hajnali órákban lesz több meteor, de biztos érdemes lesz fenn maradni. Ha ugyanis szép, tiszta marad az ég, akkor a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz bolygókban gyönyörködhetünk, amíg a meteorokra várunk" – mondta Farkas Boglárka.

Akinek tehát ideje engedi, s kedve is van, ne hagyja ki az idei 
esztendő egyik leglátványosabbnak ígérkező csillagászati eseményét!


Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatunk Perseida meteorokat, természetesen ekkor még kis számban. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 12-13-a tájékán szoktunk áthaladni.

Az első megfigyelések után a 8-11. században jegyezték fel rendszeresen a raj jelentkezését, később azonban csak szórványosan említik. A hivatalos nyugati tudomány számára Adolphe Quételet fedezte fel újra a rajt 1835-ben. Az áramlat 1839-ben óránként 160 meteort adó maximumot produkált. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető.

A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távol.

Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket. További érdekesség, hogy a fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor 12/13-án jelentkezik.

Idén két nappal újhold után lesz a maximum, vagyis ideális körülmények között, sötét égbolton figyelhetjük a hullócsillagokat. A holdfázis adta remek lehetőséget azonban nem szabad elrontani a városfényekkel, így aki csak teheti, keressen közvilágítástól mentes, sötét égboltú megfigyelőhelyet.

A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, a legjobb, ha közel vízszintes testhelyzetben figyeljük az égboltot. A számítások szerint az elhúzódó és kicsit bizonytalan időben bekövetkező maximum augusztus 12-én este 20 óra és augusztus 13-án reggel 9 óra között várható, vagyis hazánk a lehető legjobb helyen fekszik. Ez azt jelenti, hogy egész éjszaka számos hullócsillagot láthatunk, de hajnalban mindenképpen többet, mint az esti órákban.


Olvasóink írták

 • 7. bambu 2010. augusztus 13. 08:22
  „Gyönyörű volt. :)”
 • 6. mr_akkush 2010. augusztus 10. 21:42
  „Fidesz rendezte így, ezért HURRÁ!”
 • 5. McAliester 2010. augusztus 10. 17:05
  „Jövő hét csütörtökön az ETO Parkba megyünk hullócsillagokat nézni... :)”
 • 4. Gyöngyi60 2010. augusztus 10. 16:49
  „Biztosan a múlt héten írta a cikket, csak nem került be ide, és elfelejtette átírni.”
 • 3. nyusz 2010. augusztus 10. 16:00
  „Cikk iró bácsika,holnapután van aug.12-e.. Ébresztőőőő”
 • 2. kismarti 2010. augusztus 10. 15:41
  „Csak azt szeretném mondani, hogy aug. 12. ezen a héten van!”
 • 1. spot 2010. augusztus 10. 15:39
  „Én láttam most éjjel is egyet ,meg a múlt pénteken izs. Ha van olyan csinos lány, aki nem látott még hullócsillagot, annak mutatok....
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stohl-baleset: Elhúzódhat a nyomozás

Elhúzódhat a nyomozás S. András (Stohl András) balesete ügyében, mert ismételt igazságügyi orvos… Tovább olvasom